Slovenija
16186 ogledov

Takšno nenavadno vreme nas čaka

Ljubljana, Gradaščica, jesen M. Ha.
V prihodnjih dneh lahko pričakujemo nadaljevanje toplega vremena. Ni izključeno, da pade vremenski rekord.

September se končuje z za ta čas nadpovprečnimi temperaturami. "Povprečna dnevna temperatura je v teh dneh po nižinah od 2 do 4 °C nad dolgoletnim povprečjem 1981-2010. Ob šibki burji še bolj izstopa temperatura na Primorskem, kjer je odklon dosegel celo 6 °C. Na Letališču Portorož je bila v preteklih treh dneh najvišja temperatura nad 29 °C. Tudi drugod po nižinah so popoldnevi zelo topli, najvišja temperatura je marsikje nad 25 °C," stanje opišejo na agenciji za okolje. 

"Danes nas je v višinah dosegel še nekoliko bolj suh zrak, zato je bilo jutro nekoliko bolj sveže. Na Babnem polju se je ohladilo do 1,8 °C, kar je najnižja temperatura v letošnji jeseni. Prvo slano oz. negativno temperaturo na Babnem polju običajno beležimo že v septembru, ali celo v avgustu, drugod po nižinah pa v sredini ali proti koncu oktobra," razložijo. Zjutraj se na območjih, kjer je to običajno, pojavlja kratkorajna megla. Najbolj vztrajen je ta pojav na območju Ljubljanskega barja, Litije, v delu doline reke Kolpe in Drave. 

dolgoročna vremenska napoved | Avtor: Arso Arso

Bo padel rekord?

Toplo vreme se bo v prihodnjih dneh nadaljevalo. "Jutri nas bo oplazila oslabljena hladna fronta, ki bo le prehodno prinesla povečano oblačnost. V nedeljo bo za kakšno stopinjo manj toplo. Že v ponedeljek in torek se bo ponovno ogrelo. Trenutno kaže, da bo najvišja temperatura ponekod celo blizu oktobrskih rekordov. Segrelo se bo od 23 do 28 °C. Ob šibkem jugozahodniku bo najtopleje na jugovzhodu," o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih dneh, pravijo na agenciji za okolje.

V sredo bo naše kraje prešla hladna fronta. Predvsem v severnih krajih bo padlo nekaj dežja. Zadnje napovedi kažejo, da bo v južni Sloveniji verjetno ostalo bolj ali manj suho. "Najvišja temperatura bo morda le za kakšen dan ostala pod 20 °C, v nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na suho, sončno in spet toplejše vreme. Le na jutranjo meglo bo treba računati," dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 17:46 30.september 2023.

    1 mesec nazaj pa zlom poletja 🤣🤣🤣