Slovenija
6771 ogledov

Srednjeročna napoved: Vreme kislo, posebej v nemilosti planiški vikend

pomlad vreme slana narava štorklja Profmedia
Pred nami je nekaj vremensko spremenljivih dni. Znani so tudi že obeti za prihodnji konec tedna.

Danes lahko pričakujemo oblačno vreme. Pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo popoldne in proti večeru nekoliko pogostejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 °C, napovedujejo na agenciji za okolje. 

Torek bo najprej še pretežno oblačno, nato pa se bo čez dan jasnilo. Nastajale bodo posamezne plohe. Ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature se bodo gibale od 1 do 8 °C, najvišje dnevne od 8 do 12 °C, na Primorskem do 18 °C.

Sreda bo sončna, z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo več oblačnosti. V četrtek se bo nato prehodno spet nekoliko pooblačilo. Več oblačnosti bo v zahodnem delu države. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Topleje bo. 

V petek se bo oblačnost postopno povečala, na zahodu se bodo že lahko pojavljale rahle padavine. Od sobote do torka kaže na precej oblačno vreme z veliko verjetnostjo padavin, pravijo na agenciji za okolje in dodajajo: "Ob koncu obdobja bo na Primorskem najverjetneje zapihala burja. Nekoliko se bo ohladilo."

veter Zadar | Avtor: Profimedia Profimedia

Vpliv arktične doline bo čutiti konec tedna

"Prihaja La Nina," v svoji srednjeročni napovedi piše Ciklon.si. Gre za pojav, ko je temperaturni odklon v temperaturi morja v ekvatorialnem delu Tihega oceana petkrat zapored negativen. "Kot lahko vidimo bo v drugem delu pomladi že nevtralna faza, več kot 60  % pa je možnosti, da bi imeli že v poletju La Nino," pišejo. "Utegne se zgoditi, da bomo imeli naslednjo zimo močno La Nino. Pojav La Nina gledano globalno je nekoliko šibkejši od El Nina, vsekakor pa ima vpliv. Ker prihaja poletje, bodo posledice La Nine bolj občutili na južni polobli, neposrednega vpliva na Evropo pa nima."

"Marec pa bo očitno pri nas končal precej nad temperaturnim dolgoletnim povprečjem, čeprav ne bo tako ekstremen mesec, kot je bil februar," dodajajo. Nadaljevalo se bo precej dinamično vreme. Za vremensko fronto, ki nas bo prešla v noči na torek, bo v naši bližini višinsko jedro hladnega zraka, ki bo tudi v torek povzročalo nestanovitnost in občasne krajevne plohe.

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Planiška letalnica. Anže Petkovšek

"V sredo zjutraj je možnost slane, naše oči pa so že uprte na sever, kjer je arktična dolina pripravljena da se spusti proti Sredozemlju. In njen vpliv bomo občutili ob koncu naslednjega tedna. Planiški vikend bo večinoma oblačen, pogosto bodo padavine, v igri je tudi sneženje. Po evropskem modelu bo nastala ostra meja med obema zračnima masama ravno nad nami, zato bo lahko dogajanje precej burno. V četrtek, petek in soboto bo pihal jugozahodni veter, kar za Planico ne bi smelo biti večjih problemov. Ravno na zahodu pričakujemo v petek največ padavin, vpliv tople fronte, ki bo valovila nad Alpami, bo predvidoma v soboto, skupinski izračun daje kar precej padavin nad večjim delom Slovenije. V nedeljo prihaja ohladitev in hladna fronta, verjetno bo v Planici tudi snežilo, zapihal pa bo severni veter. Seveda je še precej daleč in so še možne spremembe, vendar, ko je napoved tudi ostalih modelov podobna, je velika verjetnost, da se opisano tudi zgodi," pravijo.

Ob koncu meseca si vzhodna polovica države lahko obeta več sončnega vremena, višje bodo tudi temperature. "Verjetno bo marec nadpovprečno namočen mesec, v tem mesecu smo zabeležili v Ljubljani kar 11 dni, ko so bile padavine. Nadpovprečno padavin smo imeli v zadnjem desetletju le trikrat v letih 2015, 2018 in 2020," še pišejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Nelaži 14:36 18.marec 2024.

    NATO letala pa brnijo noč in dan nad nami in nam urejajo sončno sevanje. Slovenija se skozi NATO vajo Preskok uri za napad na Rusijo. ;)