Slovenija
16319 ogledov

Vreme: za celotno Slovenijo oranžni alarm, pričakujte nevihte

vročina
1/8
Saša Despot
Oranžni alarm je razglašen še vse do sobote. Do takrat bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Sprememba pride v nedeljo.

Vroče vreme se nadaljuje. Tudi danes lahko pričakujemo, da se bodo najvišje dnevne temperature povzpele vse tja do 36 °C. Popoldne lahko v hribovitih krajih zahodne in severne Slovenije nastane kakšna vročinska nevihta.

In kje je največ možnosti za nastanek neviht? "Tekom dneva bo nad hribovitimi predeli začela nastajati kopasta oblačnost, iz katere se bodo popoldne in zvečer predvsem v zahodni polovici države razvile posamezne plohe in nevihte. Največ možnosti za nastanek neviht bo na območju alpsko-dinarske pregrade (Gorenjska, Notranjska, Kočevska, notranjost Primorske), kakšna nevihta pa ni izključena niti drugje nad hribovitimi območji. Zaradi šibkih vetrov v celotnem višinskem profilu bo gibanje neviht počasno, nastajale bodo večinoma stacionarne nevihte. Ob razvoju neviht je možen kakšen močnejši in dolgotrajnejši naliv ter manjša toča," napoveduje portal Neurje.si.

Podobno vremensko sliko lahko pričakujemo jutri, ko bo sončno z možnostjo vročinskih neviht v popoldanskem in večernem času. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale podobno današnjim. 

oranžni alarm | Avtor: prtscr Meteo.si prtscr Meteo.si

Oranžni alarm gori vse do sobote

Agencija RS za okolje opozarja, da bo do vključno sobote po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Zaradi visokih temperatur je za danes za območje cele države razglašen oranžni alarm. Oranžni alarm bo za večji del države veljal tudi v petek in soboto. 

V času tako visokih temperatur je pomembno, da se sredi dneva in popoldne prebivalci zadržujejo v senci in izogibajo velikim fizičnim naporom. Pomembno je, da se uživa lahka hrana in pije dovolj tekočine. Zračenje bivalnih prostorov se priporoča ponoči in zjutraj. Pomembno je tudi, da se vozila, ki so parkirana na soncu, pred začetkom vožnje dobro prezrači.   

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj se nam obeta?

V soboto bo dopoldne še sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Soparno bo, opozarjajo na agenciji za okolje. 

Nedelja bo prinesla ohladitev, saj bo vročina popustila. Lahko pričakujemo spremenljivo do pretežno oblačno vreme s pogostimi plohami in nevihtami. 

Spremenljivo vreme z občasnimi plohami in nevihtami lahko pričakujemo tudi v ponedeljek. Nekoliko bolj sveže bo, a tudi precej soparno. Od torka dalje bo vreme bolj stabilno, temperature pa se bodo spet gibale med 30 in 35 °C.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4