Slovenija
18948 ogledov

Vremenoslovci napovedujejo močan veter, nalive in tudi točo

Nevihta s točo
Danes popoldne bodo lahko nastala krajevna neurja z močnimi sunki vetra in nalivi. Toča ni izključena, pravijo na Agenciji RS za okolje.

Dopoldne bo precej jasno. Pihal bo jugozahodnik. Popoldne bo od severa oblačnost naraščala. Plohe in nevihte bodo najprej zajele severne kraje, nato se bodo pojavljale tudi južneje. Možna bo tudi kakšna močnejša nevitha. Predvsem na severovzhodu države bo prehodno zapihal okrepljen severnik, napovedujejo na agenciji za okolje. 

Agencija je izdala oranžni alarm, saj bodo predvsem na severovzhodu Slovenije lahk nastala krajevna neurja z močnimi sunki vetra, nalivi, možna je tudi toča. Za preostale dele države velja rumeni alarm.

"Pred prihodom hladne fronte se bo nad severovzhodno Slovenijo nabrala precejšnja zaloga potencialne konvektivne energije (do okrog 1500 J/kg). V kombinaciji z ugodnimi vetrovnimi pogoji lahko na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju nastanejo krajevna neurja, močne nevihte s silovitimi sunki vetra, nalivi in točo. Ob prihodu hladne fronte bo izrazit temperaturni gradient glavni vzrok za morebiten močan nevihtni piš. Sunki nevihtnega piša lahko lokalno, v severovzhodni Sloveniji, dosežejo hitrost od 70 do 90 km/h. Ob morebitnih “predfrontalnih” nevihtah lahko ob ugodnem razvoju nevihtne celice, toča doseže debelino okrog 4 cm. Ob prehodu hladne fronte je ob lokalnih močnejših nevihtah s silovitimi nalivi, možna manjša toča," v prognozi neviht piše vremenski portal Neurje.si.

Možnost za razvoj močnejših nevihtnih celic bo tudi na območju Furlanije. Oslabljene celice bi nato lahko dosegle dele zahodne Slovenije in s seboj prinesle močnejše nalive, manjšo točo in silovitejši nevihtni piš. 

Pred nami spremenljivi dnevi

Jutri bo sprva pretežno oblačno, ponekod v notranjosti Slovenije bo občasno še rahlo deževalo, napoveduje agencija za okolje. Čez dan se bo jasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 24 do 29, na Primorskem do 31 °C.

V sredo in četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije.

Nevihta | Avtor: True value paint True value paint

Od 2. do 7. julija

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo krajevne nevihte. Najvišje temperature bodo od 26 do 32 °C. V petek nas bo prešla hladna fronta s padavinami, sprva bodo tudi nevihte. 

V soboto kaže na stabilnejše vreme, v nedeljo pa se bo verjetnost za popoldanske krajevne nevihte spet povečala in v noči na ponedeljek nas bo predvidoma prešla nova hladna fronta. V ponedeljek bo vreme še negotovo, nekoliko hladneje bo. V torek se bo za nekaj dni vreme umirilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.