Slovenija
7565 ogledov

Vremenoslovci opozarjajo na visoko tveganje

Veter in dež
Prihaja močno deževje. Kje bodo padavine najprej?

Vremenoslovci portala Severe Weather Europe opozarjajo na ekstremno količino padavin in grožnjo poplav, ki jih ta konec tedna in v začetku prihodnjega tedna pričakujejo na našem širšem območju.

Padavine se bodo sprva razširile nad Iberskim polotokom in zahodnem Sredozemlju, nato pa se krepile proti vzhodni Evropi. Opozarjajo, da visoko tveganje za ekstremne padavine velja za jugovzhod Francije, sever Italije, jug Švice in Avstrije, vzhod Slovenije in severozahod Hrvaške.

Velike količine dežja, ki bodo zapadle v kratkem času, bodo, kot opozarjajo vremenoslovci omenjenega portala, najverjetneje povzročile rušilne poplave.

Pri nas nekaj dežja že danes, močneje v nedeljo in ponedeljek

Vremenoslovci Arsa pri tem napovedujejo, da bo danes predvsem v severovzhodni in deloma v jugovzhodni Sloveniji še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. "Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo dopoldne občasno deževalo, popoldne pa tudi drugod v zahodnih krajih," napovedujejo na Arsu. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno. Na severozahodu države bo pogosto deževalo, dež pa se bo občasno razširil tudi na južne in osrednje kraje ter proti severovzhodu, a tam bo dežja malo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne na severozahodu okoli 14, drugod od 16 do 21 stopinj.

V nedeljo in ponedeljek bo oblačno in deževno. Padavine bodo močnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa okrepljen južni ali jugozahodni veter.

Napoved do 4. novembra

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

"Nad Evropo bodo prevladovali jugozahodni višinski vetrovi. K nam nam bo iznad Sredozemlja pritekal razmeroma topel in občasno bolj vlažen zrak," vremensko sliko pojasnjujejo Arsovi vremenoslovci.

Dodajajo, da bo v ponedeljek še oblačno in deževno, ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bodo padavine kar obilne. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter, ob morju jugo.

Od torka do četrtka kaže na večinoma suho vreme, nato pa se bo verjetnost dežja ob koncu tedna spet povečala. Občutnejših temperaturnih sprememb ne pričakujejo.

vremenska napoved zima Accuweather Svet Objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.