Slovenija
11117 ogledov

Vremenska napoved: Nalivi, nevihte, plohe še ves teden

Nevihta
1/3
Profimedias
Stabilnega vremena tudi v naslednjih dneh ni pričakovati.

Podobno vreme s predvsem popoldanskimi krajevnimi plohami in nevihtami, kot ga imamo že vsaj teden dni, se bo po napovedih Arsa tudi v prihodnje nadaljevalo.

Trenutne temperature, ki so ponekod dosegle in še bodo dosegale največ 30 stopinj Celzija, pa so okoli tri do štiri stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem za ta čas.

Potem ko je bil april izjemno topel in ko smo imeli v maju po ledenih možeh krajše obdobje hladnejšega vremena, nas že vsaj teden dni spremlja nestanovitno vreme. Kot je povedal meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, je zračna masa razmeroma vlažna in topla. Ob močnem soncu, ki ima sedaj enako moč kot v sredini meseca julija, pa se razvijajo termične nevihte predvsem nad hribovitimi predeli, včasih tudi nad kakšno ravnino.

"Podoben tip vremena se bo še nadaljeval kar ves teden, torej nekega res stabilnega vremena, ki bi ga morda kmetje želeli izkoristiti za sušenje sena, tudi v tem tednu pravzaprav ne bo," je dejal. Vsak dan bodo tako kot v preteklih dneh tu in tam možne kakšne nevihte.

Pri tem je Gregorčič poudaril, da ne gre za izrazite vremenske fronte, ki bi zajele večje območje, ampak za bolj lokalne nalive. V preteklih dneh je bilo več neviht v bolj hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije, posamezne nevihte pa so bile lahko tudi kje drugod. Podobno bodo padavine po Gregorčičevih besedah neenakomerno razporejene še naprej.

Kot je dodal, nestanovitno vreme povzroča preglavice kmetom, ker ne morejo z gotovostjo vedeti, kdaj kositi in posušiti glavno košnjo. Kmetje jih tako veliko kličejo, ampak jim ob takem tipu vremena ne morejo zagotoviti, kdaj bodo idealni pogoji za sušenje sena.

"Če bi se sedaj vreme ustalilo, potem bi lahko hitro nastal celo kakšen vročinski val, ampak tega scenarija v naslednjih dveh tednih ni pričakovati," je razložil. Sicer pa se pogoste popoldanske nevihte ne pojavljajo samo v Sloveniji, ampak tudi v kar precejšnjem delu Evrope.

Poleg tega pa se tudi temperature v naslednjem tednu ne bodo bistveno spreminjale in bodo ostale še naprej nad povprečjem za ta čas. V teh dneh so se temperature dvignile do 30 stopinj Celzija v nekaterih krajih na obrobju Panonske nižine in na Goriškem. Tudi v prihodnjih dneh bodo popoldanske temperature med 25 in največ 30 stopinjami Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 18:42 28.maj 2018.

    A potresa pa ne bo. Samo grozite, kot da bi vas Grims učil novinarstva.