Slovenija
76568 ogledov

Vremenska napoved: Je to sploh mogoče!?

Dež in veter
1/2
Sezonska napoved evropskega modela za januar je precej toplejša od decembrske.

"Pri nas naj bi bile temperature med 1 °C in 2 °C nad dolgoletnim povprečjem 1991-2020. Po padavinah smo že marsikje presegli mesečno povprečje, in kot kaže tudi v nadaljevanju meseca ne bo suho. S padavinami pa prihaja tudi postopna otoplitev. S poskokom sončne aktivnosti podobno kot pred božičnimi prazniki se bo začel krepiti zonalni tok nad Evropo," napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.

"Trend je jasen, toplejše faze, ki prihajajo, bodo precej močne. Prav lahko se zgodi, da je v teh dneh vrhunec letošnje zime, vsaj kar se mraza tiče. Ostaja še zadnji zimski mesec, vsaj v meteorološkem smislu februar," dodajajo.

Južni del Skandinavije je že zajela občutna otoplitev. V Helsinkih je temperatura od ponedeljka dalje bistveno višja kot v prvem tednu januarja in je čez dan večinoma nad ničlo. Pri nas pa je v teh dneh ravno obratno, saj se je mraz s severa razširil tudi nad Slovenijo, vendar ni dosegel tako nizkih vrednosti.

Mraz ne bo vztrajal dolgo, v spodnjih plasteh ozračja se bo namreč zrak kmalu začel segrevati: "V prihodnjih dneh bomo pod območjem visokega zračnega pritiska, ki bo v petek prehodno oslabelo, saj bo čez vzhodno Evropo potovala vremenska fronta. V petek se bo v višinah spet ohladilo, najbolj na vzhodu."

moški na ulici v dežju | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo bo po zadnjih izračunih portala anticiklon dokončno oslabel in obdobje suhega in sončnega vremena se bo končalo, poudarjajo na portalu Ciklon: "Lahko pričakujemo nekaj dnevno spremenljivo obdobje, v ponedeljek bo ob prehodu oslabljene vremenske fronte še razmeroma hladno, nato bo postopno vse topleje. Meja sneženja se bo postopno dvignila, v drugi polovici naslednjega tedna bo verjetno snežilo le v visokogorju."

Jutri bo pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje temperature bodo med -1 °C in 4 °C, na Primorskem do 9 °C.

V petek bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod večinoma sončno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje temperature bodo med -1 °C in 4 °C, na Primorskem do 9 °C.

V soboto bo pretežno jasno in topleje. Najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C.

V nedeljo se bo oblačnost v zahodnih in osrednjih krajih postopno povečala, zapihal bo jugozahodni veter. Ponekod bodo popoldne manjše krajevne padavine. Najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 0 °C, drugod med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 9 °C.

V ponedeljek bo sprva oblačno, predvsem na jugu bo lahko občasno rahlo snežilo, ali rahlo deževalo. Čez dan se bo oblačnost od severa trgala, proti večeru bo na Primorskem zapihala šibka do zmerna burja. Najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C, na Primorskem do 9 °C.

Komentarjev 4
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:42 11.januar 2024.

    Evo jih,spet šlogarji na delu!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:19 10.januar 2024.

    In kaj je tako zelo posebnega? pa saj vsi vemo, da se ozračje segreva. Drugače pa je bilo prec cca 25im leti tudi ekstremno toplo zimsko vreme.

  • Ender3 17:53 10.januar 2024.

    Očitno je vreme bolj naklonjeno ljudem, ko so ti pri uničevanju naravnega okolje. Poplave, požari in potresi so nam zgolj kot, opomin kako mačehovsko se obnašamo..