Slovenija
14198 ogledov

Vremenska prognoza za mesec maj

Pomlad
Veliko sonca in nadpovprečne temperature, nato pa ...

Vremenoslovci za danes napovedujejo delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo. "Dopoldne bo ponekod še nekoliko bolj oblačno, na zahodu bodo možne rahle padavine," pravijo pri Agenciji za okolje. "Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva precej jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno in od vzhoda se bodo začele pojavljati krajevne plohe in posamezne nevihte. "Najmanj verjetne bodo na jugozahodu države," pišejo pri Arsu. "Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, na Primorskem od 11 do 15, najvišje dnevne od 20 do 26 stopinj Celzija."

V sredo bo sprva razmeroma sončno, predvsem v zahodni polovici države bodo sredi dneva in popoldne nastale krajevne nevihte. "V četrtek bo večinoma sončno, popoldne bo nastala kakšna ploha ali nevihta," napovedujejo pri Arsu. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek se bo odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka zelo verjetno umaknilo iznad naših krajev. "V petek in soboto bo nad srednjo Evropo polje enakomernega zračnega tlaka, v nedeljo pa nad bo od zahoda predvidoma dosegla vremenska fronta," razlagajo pri Arsu. "Za njo bo nad nami ostala nestabilna zračna masa."

Več jasnine lahko pričakujemo v jutranjem in dopoldanskem času, popoldne pa bo v četrtek in petek lahko nastala kakšna nevihta. "Podobno vreme bo tudi v soboto, v nedeljo pa bo več možnosti za dež," še pišejo pri Arsu. "V ponedeljek in torek bo vreme še nestalno s krajevnimi plohami in nevihtami predvsem sredi dneva in popoldne, nekoliko se bo ohladilo."

Srednjeročna napoved

Pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo tudi srednjeročne vremenske napovedi pravijo, da bo vreme do zadnje dekade maja še naprej precej dinamično. "Imeli bomo veliko sonca, čeprav ne bo manjkalo tudi padavin, zlasti v popoldanskem času," pišejo na Facebooku. 

Srednjeročno po napovedih portala kaže še na nekoliko hladnejše vreme. "V začetku tedna bomo še pod območjem visokega zračnega pritiska nad Srednjo Evropo, zato bo tudi vsaj v ponedeljek in v torek poletno toplo v večjem delu Zahodne Evrope," razlagajo pri Cilon.si. "Ko se bo anticiklon začel pomikati proti severovzhodu, pa se bo od vzhoda proti nam spustilo novo višinsko jedro hladnega zraka in od torka popoldne začelo vplivati na vreme pri nas."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.