Slovenija
245 ogledov

Vremenske razmere, kakršnih ne pomnijo

Led v Postojni Bralka Urška
Posamezni predeli po Evropi so se znašli v popolnem prometnem kaosu, ko so nizke temperature in obilne pošiljke snega povsem blokirale nekatere ceste. Prišlo je do nekaj hudih prometnih nesreč, na morju pa so divjale nevihte, kakršnih ne pomnijo desetletja.

Zjutraj so na Kredarici izmerili - 23 stopinj Celzija. Vetrovno vreme se bo danes še nadaljevalo, Slovenijo bo dosegel tudi mrzel polarni zrak. Napoved Agencije RS za okolje kaže, da bo danes v višjih legah, pod Karavankami in v zgornjem Posočju pihal okrepljen severni veter s sunki nad 70 kilometri na uro. Na Ilirskobistriškem in tudi ponekod drugod na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja s sunki nad 100 kilometri na uro.

Po napovedi bodo predvidoma sunki vetra tudi v severovzhodni Sloveniji presegli 70 kilometrov na uro. Zaradi močnega vetra je tako za severozahodno in jugozahodno Slovenijo kot severovzhod države še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti.

Pod ničlo do nedelje, konec prihodnjega tedna padavine

V notranjosti Slovenije in tudi na Primorskem v krajih brez burje, kot je Goriška, se vse do nedelje temperature ves dan ne bodo dvignile nad ledišče. Jutranje temperature bodo bodo večinoma pod -10 stopinj Celzija. Občutek mraza bo zaradi vetra do -20 stopinj Celzija. Zrak, ki bo danes dosegel Slovenijo, je bil konec leta 2016 še v neposredni bližini severnega pola, so sporočili z Arsa, kjer so na polarni mraz opozarjali v začetku leta.

V nedeljo in v prvi polovici prihodnjega tedna bo znova prevladovalo stabilno vreme s temperaturno inverzijo, ponekod po kotlinah se bo zadrževala megla. V drugi polovici tedna kaže na nekaj možnosti za padavine.

Vreme | Avtor: Arso Arso

Hrvaška v ledenem oklepu

S številnimi težavami, povezanimi z vremenom, se srečujejo naši sosedje Hrvati. Obilne snežne padavine so zajele osrednji del države, dodatne težave povzroča burja. Najmočnejši sunki dosegajo hitrost tudi do 185 kilometrov na uro. V notranjosti Hrvaške so se nočne temperature ponekod spustile do - 20 stopinj Celzija, danes pričakujejo še nižje temperature. Oblasti ljudi pozivajo, da ne potujejo, razen če to ni nujno potrebno.

Zaradi vremenski težav so odpovedali nekaj letov, prekinjen je trajektni promet, cestni promet je v popolnem kolapsu predvsem na zadrskem in splitskem območju, poročajo hrvaški portali. V notranjosti države se medtem soočajo s številnimi izpadi električne energije. Brez energije, s katero se ogrevajo številne družine, je ostalo na tisoče odjemalcev.

Rekordi tudi v drugih delih Evrope

"Zabeležili smo stoletni rekord gladine morja v Sonderborgu, Bagenkopu, Asbenari in v drugih obalnih mestih," je sporočil predstavnik danskega meteorološkega zavoda. Gladina morja je bila ponekod višja tudi za 1,8 metra. Dramatične vremenske razmere so povzročile odpovedi trajektnih povezav v Baltskem morju, na nekaterih predeli skandinavskega polotoka se je živo srebro spustilo do - 40 stopinj Celzija.

Visoki valovi v Zadru  | Avtor: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Poplave so povzročale številne težave in odnašale avtomobile v nemškim mestih Flensburg in Luebeck, v slednjem so predeli starega mesta, ki so pod Unescovo zaščito, pešcem nedostopni.Oblasti na Bavarskem so razglasile alarm zaradi snežnih plazov.

Do številnih prometnih nesreč, ki jih pripisujejo vremenskim razmeram, je prišlo v Nemčiji. Med drugim je v nesreči umrl 20-letni voznik, ki je izgubil oblast nad vozilo na poledeneli cesti. Njegovi sopotniki so hudo poškodovani. Na severu Švedske je več kot sto potnikov obtičalo v vlaku, ki so mu odpovedali motorji. Da bi se ogreli, so se stiskali drug k drugemu, nato pa so jih lokalni prebivalci premestili v cerkev.

Močni vetrovi, ki jih prinaša ciklon Axel so povzročali številne težave Nemčije in Skandinavije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • francl12 14:36 07.januar 2017.

    se pa spomnim, ko sem pred 30 leti hodil v srednjo šolo, smo pozimi zjutraj imeli -33 stopinj ko smo šli na avtobus, takrat pa nam je res vse zmrzovalo - pa ni bilo nobene panike - kar se mora se mora!

  • francl12 14:34 07.januar 2017.

    pri nas je danes zjutraj bilo celo -6, pa saj to ni res.....saj bomo vsi zmrznili.

  • francl12 14:33 07.januar 2017.

    to pa še res svet ni videl, da je pozimi mraz in sneg.......verjetno mislite, da smo se v pred leti pozimi sončili in kopali v morju.