Slovenija
10486 ogledov

Vremenske razmere: To je prinesla noč

Narasla reka Žurnal24 main *Fotografija je simbolična
Reke poplavljajo, pričakujemo lahko poplavljanje morja. Noč na Tolminskem je minila razmeroma mirno.

Okoli polnoči je nevihtna linija vremenske fronte dosegla zahodno Slovenijo. Spremljali so jo močnejši nalivi in sunki vetra. "Noč na Tolminskem je na srečo minila razmeroma mirno, glavnina padavin je padla zahodneje, kar je najbolj vplivalo na močno povišan vodostaj reke Soče," so sporočili z Občine Tolmin.

"Preventivni ukrepi so po trenutno znanih podatkih dosegli svoj namen," je zjutraj zapisal tolminski župan Alen Červ. Zabeležili so nekaj primerov zalitih kleti in poplavljenih cestišč. "Očiščeni prepusti pod cestišči so na kritičnih lokacijah opravili svojo nalogo, prav tako pa so plazišča na srečo ostala na svojih mestih."

Štab civilne zaščite se bo sestal ob 8. uri, da dorečejo nadaljnje aktivnosti. "Do takrat še vedno svetujemo maksimalno previdnost, saj je teren razmočen in nepredvidljiv, smo se pa s skupnimi močmi in odgovornim ravnanjem občank in občanov očitno izognili hujšim posledicam," je dejal župan.

Na območju Podbrda in Ruta-Granta so bili nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska hitro odpravile težave. V bližini Volarij je na osebno avtomobil padlo drevo, k sreči pa voznica ni bila poškodovana. 

Pod Tolminom je Soča poplavila cestišče, zato je zaprta državna cesta med Tolminom in Peršeti. Dostop do Tolmina je možen preko Volarij. Zaprta je tudi cesta Tolmin-Modrej v galeriji Pod ključem. 

Od 5. ure je spet stekel promet med Bačo pri Modrejem in Podbrdom. Poveljnik civilne zaščite Tolmin Miha Vencelj je po razmeroma mirni noči preklical odredbo o zaprtju. Spomnimo, cesto so v četrtek ob 17. uri preventivno zaprli. Na Kneži so odprli nastanitveni center, v katerega so se lahko zatekli prebivalci Baške grape, ki se na svojih domovih niso počutili varno. Na pomoč je v Podbrdo v četrtek prišla tudi Slovenska vojska. 

Zaradi poplav in plazov sta zaprti tudi cesti Stara Fužina-Ribčev Laz, pri Stari Fužini ter prelaz Korensko sedlo na avstrijski strani. Preventivno je zaprta cesta Bresternica-Gaj-Sv. Juri.

Zaradi podrtega drevja je oviran promet na cesti Nova Gorica-Tolmin, na odseku med Ročinjem in Doblarjem.

Reke v Posočju dosegle največje pretoke

Po podatkih Agencije RS za okolje več rek poplavlja. "Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1300 m3/s in se povečuje. Napoved pretoka v dopoldanskem času je do 1800 m3/s, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji. Predvidene so poplave večjega obsega," napovedujejo. 

"Reke v zgornjem Posočju, v porečju Save Bohinjke, Sava v zgornjem toku ter Reka v okolici Ilirske Bistrice poplavljajo. V Posočju so reke večinoma že dosegle največje pretoke, drugod pa še naraščajo. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1300 m3/s. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države," dodajajo. 

Med 9. in 12. uro bo poplavljajo tudi morje. Napovedano je, da bo poplavljalo v višini okoli 30 centimetrov. "Visoka gladina morja bo sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom," dodajajo. 

Takšno vreme lahko pričakujemo

"Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo še padavine, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 1400 m. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Temperature bodo povečini od 10 do 15 °C," pravijo na agenciji za okolje..

Ponoči bodo padavine oslabele in ponehale, le ponekod na jugu in vzhodu bo še nekaj dežja. Sobota bo večinoma suha, delno se bo razjasnilo. Proti večeru lahko spet pričakujemo jugozahodni veter. 

"V noči na nedeljo bodo padavine od zahoda znova zajele vso Slovenijo in v nedeljo sredi dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter," opisujejo prehod fronte, ki nas čaka v nedeljo. 

V ponedeljek lahko pričakujemo delno jasno vreme. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo več oblačnosti. Ponedeljkovo jutro bo po nižinah megleno. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 07:12 03.november 2023.

    Je samo deževje kot se spodobi za dež,opozorila in strašenja pa kot da se je orkan bližal,čista vremenarska logika matr

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:32 03.november 2023.

    Nič od tega,kar so grozili pardon "napovedali" ni bilo!!!