Slovenija
28 ogledov

Vrh gospodarstva v znamenju kritik in opozoril

Politiki na vrhu gospodarstva. Žurnal24 main
"Situacija je obupna. Večina ljudi se tega sploh se ne zaveda. Prave težave šele prihajajo," je na vrhu gospodarstva o trenutnih gospodarskih razmerah dejal predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec. Janša: Težava ni v predlogih. Janković: AUKN je treba ukiniti. Virant: gospodarski minister bo menedžer.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je imel najdaljši govor med politiki, je povedal, da je z veseljem poslušal predloge gospodarstvenikov, "čeprav smo jih že velikokrat slišali". Kot pravi, težava ni v predlogih.

"Kitajska potrebuje en teden, da spremeni en zakon, ZDA en mesec, EU pa od enega do treh let. Tudi v Sloveniji ni problem, da nimamo dobrih predlogov. Vprašanje je, ali smo jih sposobni uresničiti. Vprašanje je, ali bomo sposobni še pred novim letom zaradi predčasnih volitev sprejeti potrebne ukrepe," se je vprašal prvak SDS.

Med drugim je še dejal, da je povprečen čas reševanja gospodarskega spora na slovenskih sodiščih 1290 dni, v Nemčiji pa okoli 400 dni. Predstavnikom GZS je še dejal, da lahko ustanovijo stranko in kandidirajo na volitvah, "a soočili se boste z nekaterimi težavami, če boste izvoljeni".

"Med vrhom gospodarstva sem bil v spodnjih prostorih tukajšnjega centra na Brdu. Tam sem naletel na kakih sto fotografov. Mislil sem, da ima GZS kako tiskovno konferenco. Pa so bili tam zato, ker so izbrali novega nogometnega selektorja. Tudi to se mi zdi simptomatično."

Finančni minister Franc Križanič je repliciral Janši, ki je razlagal, kako je Carterjeva vlada storila velikansko škodo gospodarstvu ZDA: "Ni dvoma, da je največjo škodo gospodarstvu ZDA storila Busheva administracija."

Virant med politiki požel največji aplavz

Največji aplavz med govorečimi politiki doslej je požel Gregor Virant: "Naša stranka zagotavlja mesto gospodarskega ministra menedžerju ali menedžerki brez preteklih bremen. Ni potrebno, da se včlani v našo stranko."

Janković: AUKN je treba ukiniti

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na vrh gospodarstva zaradi seje mestnega sveta zamudil, pa je med drugim dejal, da je treba agencije, kot je AUKN, ukiniti in da je treba direktorjem vrniti ugled, ki so ga imeli. "Pozivam politike, da že zdaj spremenimo zakon o referendumu, po katerem bi bila za veljavnost nujna vsaj 40-odstotna udeležba."

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je med drugim o svojem nekdanjem ministrstvu dejal: "Imamo zapleteno državo. Strinjam se, da bi bilo treba ministrstvo za okolje ukiniti. Pridružiti bi ga morali ministrstvu za gospodarstvo."

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je dejala, da se res marsikdo še ne zaveda, da še nismo na dnu.

Petrič: Predlagamo, da se država zadolži za dodatno milijardo evrov

Stojan Petrič, predsednik uprave Kolektor group, je na srečanju gospodarstvenikov dejal:

"Predlagamo, da se država zadolži za dodatno milijardo evrov in prek Slovenske izvozne družbe ta denar nameni obetajočim in kapitalsko ustreznim srednjim in majhnim podjetjem.

Za gospodarskega ministra naj se imenuje nekdo, ki je v zadnjih desetih letih veliko podjetje. Ni primerno, da je za gospodarskega ministra imenovan kdo z univerze."

"Priznamo, da nas je malo strah. Potrebujemo nov gospodarski zagon in nove investicije, ki bodo prinesle nova delovna mesta. Državne banke je treba dokapitalizirati. Če to ni mogoče, pa privatizirati."

Palčič: "Podjetja je mogoče preseliti, države ne"

Direktor Robotine David Palčič pa je vse pozval, da je čas, da se soočimo z realnostjo. "Kot država in gospodarstvo nismo zanimivi. Tranzicijska zgodba se je izpela, nove pa ni." Med drugim je tako delil izkušnje s poslovanjem na Daljnem vzhodu. "Tam je red. Za posel se zmeniš, ga opraviš in dobiš plačilo," pravi in politike opozarja, da podjetja ne potrebujejo politikov. "Politiki potrebujejo podjetja. Podjetja je mogoče preseliti, države ne."

Obregnil se je tudi ob menedžerje državnih podjetij: "Menedžerji državnih podjetij, vsaka čast nekaterim izjemam, so večinoma nesposobni ali nimajo pravih interesov." Palčič tudi opozarja, da se preveč tolažimo s tem, da smo prvi na Balkanu. "Nismo več ali pa kmalu ne bomo več."

Direktor Robotine je med udeleženci tudi s to izjavo požel daleč najglasnejši aplavz: "Politiki, izvolitev ni nagrada, ampak popotnica oziroma želja, da nam omogočite boljšo prihodnost."

Finkova: Stanovanjska gradnja bo manjša na 75 odstotkov

Predsednica uprave Trima Tatjana Fink pa ob tem opozarja na slabe razmere v gradbeništvu. "Stanovanjska gradnja bo letos manjša za 75 odstotkov, nestanovanjska gradnja pa za 60 odstotkov v primerjavi z letom 2008," pravi Finkova in predlaga: "Odpraviti je treba najnižjo ceno kot merilo pri javnih naročilih."

Cvetana Rijavec, predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn, pa se je dotaknila javnega sektorja. "Ne dojamem, zakaj se v javni upravi ne da določiti pravih prednostnih nalog. Prepričana sem, da ne gre samo za zmanjšanje števila ministrstev ali števila zaposlenih, ampak za učinkovitejše vodenje javne uprave."

Purgova: Samo tri vrstice o razvoju

Danica Purg, IEDC - Poslovna šola Bled: "V našem podjetju zaposlujemo tudi tuje strokovnjake. Ena od zaposlenih je prejšnji teden dobila slovensko državljanstvo in sem šla na njeno zaprisego. Prve tri vrstice od približno desetih govorijo o razvoju. Ostale pa so negativne. Ton kot denimo: 'Ne bom ravnala subverzino.'  In podobno. Prosim, pomagajte mi, da to besedilo v tej državi spremenimo."

Sedem resnic, sedem pogojev, sedem prioritet

Na Brdu pri Kranju namreč poteka vrh slovenskega gospodarstva, na katerem gospodarstveniki politikom predstavljajo sedem resnic, sedem pogojev in sedem prioritet za 14 zakonov v prihodnjem letu in 14 področij s predlogi ukrepov za rast in razvoj.

Inovativno gospodarstvo in konkurenčno poslovno okolje sta pogoj za razvoj in blaginjo, razvojno prestrukturiranje ni imelo prioritete, pravna nezaščitenost se razrašča, netransparentnost javne porabe, razvojni dokumenti so neusklajeni, država porabi preveč in zmanjšano zaupanje blokira reforme, so resnice, ki jih izpostavlja GZS.

Pogoji za uspeh pa so po oceni zbornice pospešen gospodarski razvoj, debirokratizacija in učinkovitost javnega sektorja, pravna država oziroma vladavina prava, varčevanje, spremembe in reforme, zaupanje, ugled in družbena odgovornost ter internacionalizacija.

Komentarjev 4
  • privat 08:06 31.oktober 2011.

    Kaka kresalka..bla je v najbolj uničujoči vladi v zgodovini Slovenije...resnica pa je da se tega zdaj ne da rešiti brez vojaškega puča...vsi imajo take veze in poznanstva da bojo še stoletja nedolžni kjub očitnim krajam in glufijam.

  • gec 23:25 24.oktober 2011.

    KRESALKA PA JANEZEK EN ZRAVEN DRUZGA-ZA CRKNT.

  • pipizgaga 20:25 24.oktober 2011.

    Predsednik SDS Janez Janša, ki je imel najdaljši govor med politiki!!!!le zakaj? edini sposobn kej povedat drugi tko niso vedl zaka se gre!!!!!