Slovenija
42 ogledov

Vrh na sestanku pri Bratuškovi

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Vrh parlamentarnih strank se je na današnjem sestanku pri premierki Alenki Bratušek seznanil z zadnjo različico osnutka predloga zakona o fiskalnem pravilu.

Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so se popoldne s premierko Alenko Bratušek dogovorili, da bodo v 14 dneh preučili pripombe na predlog zakona o fiskalnem pravilu, zatem pa bo sledil vnovičen sestanek, ko bodo besedilo po pričakovanjih že večinoma uskladili. 

DZ je fiskalno pravilo, po katerem morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku, vnesel v ustavo 24. maja lani in v šestih mesecih bi moral sprejeti tudi izvedbeni zakon, ki bo opredeljeval podrobnosti izvajanja tega pravila v praksi. To obdobje se je izteklo že konec novembra lani.

Predvideno je, da se bo začelo fiskalno pravilo uvajati v letu 2015. Kot je v izjavi po srečanju poudarila Bratuškova, pa to ne pomeni, da morajo biti proračuni uravnoteženi že v letu 2015. "Spremenjeni člen ustave določa, da morajo biti proračuni usklajeni srednjeročno in ta zakon ureja to postopno uravnoteženje," je dejala. Hitrejša konsolidacija bi bila mogoča le ob radikalnih spremembah.

Danes so se dogovorili, da bodo stranke do srede posredovale ime osebe, ki bo sodelovala v strokovni skupini, ki bo še enkrat preučila vse pripombe, čez dva tedna pa naj bi se vnovič zbrali. Med nerešenimi vprašanji pa je izpostavila vprašanje organiziranosti in pristojnosti fiskalnega sveta ter upoštevanje bruto domačega proizvoda, ki bo dopuščal odstopanje od fiskalnega pravila.

Pridobivanje časa

Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše gre za pridobivanje časa. Zdaj se bo še nekaj časa nadaljevalo usklajevanje, a so se na sestanku pokazale velike razlike, je dejal po sestanku. Po njegovih besedah je veliko strank, ki menijo, da je možno še kar naprej nadaljevati z razkošno proračunsko porabo in v tem zakonu zgolj iščejo način, kako bi se uzakonitev spremembe 148. člena ustave, ki zahteva uravnoteženo porabo, čim bolj zavlekla oz. razvodenela tako, da nikoli ne bi veljala.

Predlog ustavne obtožbe, s katero je SDS že zagrozila, je po Janševem mnenju na mestu, vendar pa ne napoveduje konkretno, kdaj bi ga SDS utegnila vložiti oz. do kdaj bo z njim počakala.

Ne le zaradi zamude pri pripravi zakona, pač pa gre tudi za kršitev drugega odstavka ustavnega zakona, ki pravi, da obveznost začetka prilagajanja proračunske porabe nastopi takoj z uveljavitvijo ustavnega zakona, ki je bil uveljavljen konec maja lani, je dejal Janša. Spomnil je, da je bil v vmesnem času pripravljen in sprejet proračun za leto 2015, ki ni uravnotežen in bistveno odstopa od teh zahtev. Če se bo leta 2015 začel ta proračun izvajati, bo vlada oz. država v neustavnem stanju, svari prvak SDS.

Dvomi sicer, da bo ekspertna skupina kaj rešila, a napoveduje, da bo SDS pri usklajevanju zakona sodelovala in ponudila rešitve, ki so bile izdelane že leta 2012 in so konsistentne. "Nisem ravno optimist, da je resna volja za uravnoteženje proračunov, pač pa je zadaj neka volja, da se še naprej troši in dokler bo šlo, bo šlo," je še dejal.

Mudi se 

Predsedniku SLS Francu Bogoviču se zdi pomembno, da bi se določila, ki bi jih vpisali v fiskalni zakon, začela izvajati čim prej. "Zakon, ki bo uravnotežil javne finance v Sloveniji, naj začne čim prej delovati," je dejal. Tu vidi Bogovič osnovno razhajanje glede predloga: na eni strani je čutiti zavlačevanje s sprejemanjem zakona, drugi pa zagovarjajo stališče, da bi moral biti že proračun za leto 2015 sprejet na osnovi sprememb ustave, je dejal.

Eni o tehnikalijah, drugi o vsebini 

"Nekateri so se danes pogovarjali o tehnikalijah, drugi pa smo se pogovarjali o vsebini," je na pomisleke o zavlačevanju odgovoril podpredsednik SD Dejan Židan. Ni dobro, da se s fiskalnim zakonom zamuja, a treba ga je sprejeti, je dejal. Izrazil je pričakovanje, da bo šel v smeri gospodarske rasti.

Komentarjev 8
  • dragec 18:50 27.februar 2014.

    Pa srečno v Avstriji in vozi kočije ter nastavljaj rit . Samo ne tvojo SSDSS ovsko komunistično bagro,ki je od 2004 -2008 sjebala bančni sistem in ustvaril tajkune

  • Ferluci 18:05 27.februar 2014.

    Baba ne govori. Baba bere neka predpripravljena besedila, ki jih pripravljajo podobni bedaki. Še besede 'absolutno' me razume, kljub temu da jo uporablja takrat, ko bi rada nekaj poudarila. Skratka poden od babe in njene politike.

  • mirko 15:02 27.februar 2014.

    Lepše nam bi bilo pod vladavino Avstrije, vsaj vzhodno od Trojan. Vi pa imejte Jankovića in Srbsko manjšinsko mafijo, ki že itak obvladuje to državo. Lahko se pa združite z Sicilijo, saj ste si zelo podobi po obnašanju.