Slovenija
21 ogledov

Vrh v senci Lahovnikovega odhoda

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Vrh koalicije na Brdu pri Kranju. Napovedani dnevni red – proračun za prihodnji dve leti in izhodna strategija – v senci kadrovanja.

Po popoldanskem vrhu koalicije na Brdu pri Kranju je premier Borut Pahor izpostavil: "Koalicija je v dobri kondiciji.“ Pahor je dodal, da bosta z ministrico Irmo Pavlinič Krebs poleti izdelala reformo javne uprave. "Polovičarsko bi ravnali, če bi videli rešitev le v omejevanju plač. Tudi stimulacije so potrebne."

Na zasedanju državnega zbora, ki se začne jutri, bodo poslanci sprejeli dva zakona, ki urejata trg dela, zakon o delovnih razmerjih pa bodo odložili. Na september bosta morali počakati tudi pokojninska in zdravstvena reforma. Pri slednji Pahor dodaja, da kaže taka odločitev na "ambicioznost koalicije. Če bi bili polovičarski, bi sprejeli, kar je prišlo na mizo."

Na vrhu koalicije naj bi se popoldne podrobneje dotaknili zakona o malem delu, o katerem bodo v državnem zboru glasovali v sredo. Zakon naj bi bil sicer sprejet, vendar po naših zanesljivih informacijah z nekaj popravki, ki zadevajo brezposelne. Če bi slednji prišli do dela preko zakona o malem delu, kakršen je predlagan zdaj, bi namreč po predlogu zakona v tem primeru ostali brez vsakršnih pravic iz naslova brezposelnih.

 V senci kadrovanja
Na sestanek je prispel tudi gospodarski minister v odstopu Matej Lahovnik. Zanimivo je, da se je ravno na Brdu ob podobnem sestanku koalicije lani vse začelo. Takrat Lahovnika ni bilo, na vprašanje, zakaj ne, pa je odgovoril, da nima časa za politične igrice. Danes ob prihodu izjav ni dajal.

So pa zato njegovo potezo komentirali drugi. Gregor Golobič je še enkrat povedal, da Lahovnikovo pismo razume predvsem kot osebni napad. Na vprašanje, če že poteka iskanje novega kandidata, pa je odgovoril: "Imamo dve množici. V prvi so ljudje, ki so za položaj kompetentni, v drugi pa tisti, ki si nanj želijo. Presek teh dveh množic je majhen. Če nam bo uspelo, bomo videli v kratkem,“ je povedal Golobič.

Minister za delo Ivan Svetlik je na vprašanje, kaj v času krize Lahovnikov odstop pomeni za državo, odgovoril, da država "ni v tako hudi krizi, da ne bi mogli počakati 14 dni na novega ministra“.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je še enkrat poudarila, da je Lahovnik ves čas užival njeno zaupanje in pri tem izrazila obžalovanje, da je moral iz stranke "ker ni uspel rešiti vprašanj, ki so ga motila". Pavlinič Krebsova je na novinarsko vprašanje odgovorila še, da Golobič uživa podporo članic in članov svoje stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.