Slovenija
1871 ogledov

Na poti, po kateri hodijo otroci, našli kup rabljenih igel

igle Komunalno podjetje Vrhnika
Na Komunali Vrhnika so zgroženi. Igle so v treh škatlah ležale na tleh na ekološkem otoku.

V treh škatlah je bilo več kot sto igel. Igle so našli na ekološkem otoku na Sternenovi ulici pri semaforju v neposredni bližini pešpoti, kjer v šolo in domov hodijo tudi otroci. "Ti odpadki sodijo na Zbirni center Vrhnika, kamor se jih lahko pripelje brezplačno," poudarjajo v Komunalnem podjetju Vrhnika, kjer so zaskrbljeni zaradi tega, kako so bile igle odložene. 

"Zgroženi smo bili," pravi Jožica Rupnik, vodja ravnanja z odpadki na vrhniški komunali. "Ob 10. uri je delavec izpraznil ekološki otok. Dve uri kasneje, ko se je peljal mimo, je ob ekološkem otoku zagledal škatle in preveril, kaj je v njih. Bilo je polno igel." 

Gre za nevarne odpadke

Rupnikova poudarja, da so igle, lancete in podoben zdravniški material uvršča med nevarne odpadke in jih je zato treba pravilno odlagati. Kaj to pomeni? "Igle je treba odlagati ali v posodo iz trde plastike ali v stekleno posodo. Oboje mora imeti pokrov, da se varno zapre. Tako shranjene igle lahko občani prinesejo v zbirni center, kjer jih brezplačno prevzamemo," še pove o tem, kako pravilno ravnati s takšnimi odpadki. Komunala poleg tega dvakrat letno po občinah organizira odvoz nevarnih odpadkov, prvega v letošnjem letu že prihodnji mesec. 

Kaj narediti, če najdete rabljeno iglo?

Rupnikova svetuje, da najditelj pokliče dežurno službo komunale in počaka na kraju, da tako poskrbi, da se ne bi kdo igle dotikal. Člani dežurne službe nato poskrbijo za ustrezen odvoz takšnega predmeta. "Pri tem uporabljajo posebne zaščitne rokavice, prijemalke in posebne plastične posode," pojasnjuje sogovornica. 

V primeru, da kršitelja najdejo, zadevo predajo medobčinskemu redarstvu, ki je pristojno za izrekanje glob. "Za nepravilno odlaganje odpadkov je globa 400 evrov, če prištejemo še ostale dajatve, znesek lahko narase na 450 evrov," dodaja Rupnikova. 

S takimi odpadki je treba ravnati previdno

Na spletni strani ministrstva za okolje in prostor pojasnjujejo, kam z odpadnimi iglami, lancetami in lističi s krvnimi vzorci. "Odpadne injekcijske igle iz osebne uporabe so vsekakor odpadek, ki sodi med odpadne kovine, zato jih mora izvajalec javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v zbirnem centru prevzeti kot odpadne kovine. Ker gre za ostre predmete, in lahko pri neprevidnem rokovanju z njimi pride do poškodb, je priporočljivo, da se jih prepusti v zaprti plastični posodi. Predpisi s področja ravnanja z odpadki posebej urejajo le ravnanje s t. i. zdravstvenimi odpadki – odpadki, ki nastajajo pri opravljanju zdravstvene in veterinarske dejavnosti, ker je pri ravnanju s temi odpadki potrebna večja previdnost zaradi preprečevanja okužb," navajajo. 

Za kakšne igle naj bi šlo, ni mogoče z gotovostjo reči. Na podlagi nekaterih poizvedovanj na komunali domnevajo, da bi lahko šlo za igle, ki jih uporabljajo nekateri pri zdravljenju diabetesa. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.