Slovenija
51 ogledov

Vrhovna sodnica nasprotuje Masleši

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
SDS je objavila pismo slovenske vrhovne sodnice, v katerem ta z "dokazi razgalja sprenevedanje kandidata za predsednika vrhovnega sodišča Slovenije Branka Masleše".

Sodnica, ki zaradi zaščite izpostavljene osebe, kot piše na spletni strani Slovenske demokratske stranke, ne želi biti imenovana, se uvodoma sprašuje, kako je mogoče, da je dejstvo, da sodnik nima madeža v svoji sodniški karieri, lahko referenca za predsednika vrhovnega sodišča.

Potem ko na prejšnji kandidacijski občni seji kandidat Marko Šorli ni bi izvoljen (po mnenju sodnice je bil on najprimernejši kandidat), se je sodnica začela spraševati, kje so razlogi, da ni dobil podpore, kakšne lastnosti mora imeti sodnik, ki se poteguje za predsednika vrhovnega sodišča, in "ali smo vrhovni sodniki res tisti, ki samostojno in notranje avtonomno izberemo svojega predsednika ali pa le potrdimo izbiro, ki jo je namesto nas že opravil nekdo drug".

Kandidat za predsednika vrhovnega sodišča Branko Masleša je prepričan, da pisanje SDS v tujino o njegovi domnevni preteklosti ne more vplivati na postopek imenovanja.

"Gre za pisanje, katerega vsebina je z izjemo odločanja v kazenskem postopku za petkratni umor na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, neresnična. Sem pa vsekakor presenečen nad načinom komuniciranja, ki ga je ubrala največja opozicijska stranka," je v pisni izjavi za STA v torek zapisal Masleša.

Vrhovna sodnica se je zato odločila za primerjavo med Šorlijem in Brankom Maslešo, ki naj bi bil po pisanju medijev "tihi favorit".

Primerjala ju je po merilih, ki bi jih moral po njenem mnenju imeti vsak kandidat za predsednika vrhovnega sodišča.

V nadaljevanju povzemamo glavne poudarke (obširen opis si preberite tukaj).

STROKOVNOST:
Marko Šorli:  v bazi podatkov COBISS (in življenjepisov obeh kandidatov) je pri vpisu njegovega imena 29 zadetkov.
Branko Masleša: iz omenjene baze se izpiše 5 zadetkov.

Po ugotovitvah sodnice so Šorlijevi članki objavljeni v različnih uglednih publikacijah, medtem ko so članki Masleše objavljeni le v Pravosodnem biltenu.

"Iz teh podatkov je jasno razvidno, da strokovnost ni tisti kriterij, zaradi katerega bi bil Branko Masleša favorit – tih ali transparenten,"
je zapisala sodnica.

ZNANJE TUJIH JEZIKOV
"Za razliko od prejšnjega kandidata aktualni kandidat na mednarodnih konferencah ni sodeloval. Ne samo to, tudi ne obvlada nobenega od svetovnih jezikov – vsaj ne tako, da bi lahko aktivno sodeloval v strokovnih debatah in dostojno predstavljal slovensko sodstvo. Kot je napisal, se namerava v znanju angleškega jezika šele usposobiti, oziroma to znanje osvežiti," piše sodnica.

VODSTVENE SPOSOBNOSTI
Vodstvene izkušnje Masleše v primerjavi s Šorlijevim ocenjuje kot "borne, saj predsedovanje disciplinskemu sodišču in sodelovanje v personalnem svetu niso vodstvene funkcije".

ODNOS DO DEMOKRACIJE
Kot je zapisala sodnica, je Masleša izrekel smrtno kazen in "s tem prišel v pravno zgodovino, saj je bila zadnja izrečena obsodba v Sloveniji, za nameček še človeku, za katerega je bilo v času sojenja ugotovoljeno, da je bil bistveno zmanjšano prišteven".

Poleg tega je kandidat deloval tudi v posebni ad hoc komisiji, ki je verificirala umore nedolžnih beguncev na slovensko-italijanski meji.

In kot še zaključuje vrhovna sodnica, je kandidat ne samo dejavno nasprotoval osamosvojitvi države, ampak je v času osamosvojitvene vojne "izkazoval izrazito privrženost agresorju".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.