Slovenija
81 ogledov

Vrhovni da, Zalarjeva ne

Zalar pričakuje podporo koalicije za Maslešo. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Prepoved. Žena ministra za pravosodje je iz sodne dvorane vrgla fotografe in snemalce.
Sodišče bo poskrbelo, da do takih situacij v komuniciranju z novinarji ne bo več prišlo.

(Ne)pravočasno. "Prosim fotografe, da zapustite sodno dvorano." Tako je pred začetkom sojenja 44-letnemu Kitajcu Wu Zuxiongu, ki bi mu morala začeti soditi za dvojni umor, presenetila sodnica Mojca Zalar Kocjančič.

Zalar vztraja pri Branku Masleši
Predsednik. Pravosodni minister Aleš Zalar poslancem predlaga, naj za vodjo vrhovnega sodišča imenujejo Branka Maslešo. Janševa SDS je tujim veleposlaništvom pred časom pisala o tem, da "je Masleša med drugim glasoval za zadnjo izrečeno smrtno kazen v času bivšega režima in legaliziral umore na meji z Italijo". Ustavni sodnik Jan Zobec pa ga je v intervjuju za Reporter označil kot "dominantnega sekretarja nekdanje partije".

Dovoljenja za snemanje na sodišče namreč niso prispela pravočasno. Prejeli smo jih po pol peti uri, zunaj delovnega časa sodišča," je soproga pravosodnega ministra Aleša Zalarja utemeljevala, zakaj ne more upoštevati dovoljenj, ki jih je vrhovno sodišče novinarjem sicer izdalo že v petek.

"Gledali na staro uro"
"Kazenski oddelek sodišča je dovoljenja prejel pravočasno," pa odgovarjajo na vrhovnem sodišču. Zalar Kocjančičeva se je zanašala na uro prejema na izpisu faksov, vendar pa ure na faksu sodišča še niso premaknili na zimski čas. Na vrhovnem sodišču trdijo, da so dovoljenja prispela najpozneje pet minut pred 16. uro, kot dodajajo, pa so sodnico že v petek opozorili, da lahko pričakuje dovoljenja novinarjem. "Ravnanje sodnice je posledica nesporazuma v komunikaciji. Zaradi obveznosti ji odločbe niso bile neposredno izročene v petek, ampak šele pred začetkom obravnave," pojasnjujejo na okrožnem sodišču.

Sojenje Kitajcu naj bi se nadaljevalo 22. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.