Slovenija
201 ogledov

Vrhovno sodišče: odvetnica bi morala biti za zapahi

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Odvetnica, ki je najela izterjevalca, razmišljala o ugrabitvi šoloobvezne hčerke in "eliminaciji" njenega očeta, je bila oproščena po napaki višjega sodišča v Mariboru.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da bi morala biti mariborska odvetnica Andreja Šifrer obsojena, a ker lahko ukrepa zgolj v korist obtoženca, ostaja v veljavi oprostilna sodba višjega sodišča, odvetnica pa še vedno lahko opravlja svoj poklic, poroča Večer. 

Vse skupaj naj bo videti kot nesreča

Odvetnica je bila sicer akterka prave kriminalke. Od zakoncev je leta 2010 kupila podjetje in jima namesto kupnine dala stanovanji v Ljubljani in Mariboru. Ker podjetje ni imelo pričakovanih dohodkov, je menila, da sta jo ogoljufala, zato si je želela stanovanji nazaj. Direktorju podjetja je naročila, naj najde nekoga, ki bil od zakoncev sposoben izterjati 600 tisoč evrov, ta pa jo je prijavil policiji in dogovarjanje je prevzel tajni policijski sodelavec, ki je pogovore tudi posnel. 
Med drugim je odvetnica razmišljala, da bi zakoncema ugrabili šoloobvezno hčerko, policistu pod krinko je opisovala njeno pot v šolo ter mu pokazala, kje stanujejo. Med drugim je dejala, da bi bilo najboljše, če bi »eliminirali« moža in bi potem lažje pritisnili na njegovo ženo ter večkrat poudarila, da mora biti vse skupaj videti kot nesreča. 

Odvetnica Andreja Šifrer je bila zaradi napeljevanja k izsiljevanju obsojena na dve leti in pol zapora, a jo je senat višjega sodišča, ki so ga sestavljale Simona Skorpik, Zdenka Klarič in Barbara Debevec, oprostil vseh obsodb. Ocenile so namreč, da je v obsodilni sodbi manjkal abstraktni del opisa kaznivega dejanja izsiljevanja, kar pomeni, da ni bil prepisan člen "kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, s silo ali resno grožnjo koga prisili, da kaj stori ali opusti v škodo svojega ali tujega premoženja, se kaznuje z zaporom do petih let", poroča Večer. 

Vrhovno sodišče pa je odločilo, da dobesedno prepisovanje iz zakona ni potrebno, če so v opisu kaznivega dejanja konkretizirani vsi pojmi iz zakonskega opisa kaznivega dejanja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Alen Jazbec 13:18 18.april 2017.

  Svinjarija, da ni večje. Sicer pas vrana vrano ščiti ne kljuva. Banda pokvarjena, golazen zafrustrirrana!!!!!

 • maresem 10:04 18.april 2017.

  Gnoj od slovenskega pravosodja in gnoj od same države - fuj.

 • Avatar darklord
  darklord 09:24 18.april 2017.

  to je mozno samo v Sloveniji ali mogoce v kaksni afriski drzavi; vse to nas napeljuje na to, da bomo pravico vzeli v svoje roke !!!!