Slovenija
1426 ogledov

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev o pritožbi na izid referendumov

Trojni referendum Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Vrhovno sodišče je odločilo o edini pritožbi v zvezi z izidom referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Kot so zapisali, pa bodo več o vsebini lahko sporočili, ko bo odločba vročena strankam v postopku.

Na vrhovnem sodišču so namreč prejeli eno pritožbo na poročila Državne volilne komisije (DVK) glede izidov novembrskih referendumov o treh zakonih. Pritožba, ki so jo vložili Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS), se nanaša na vse tri referendume.

Predstavnik OPS Ladislav Troha je danes za STA povedal, da z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni seznanjen. Glede na to, da bo vročitev potekala po zakonu o upravnem postopku, pa ima 15 dni časa za prevzem odločbe sodišča. Kot je dodal, se jim ne mudi in bodo pošiljko prevzeli "počasi".

V torek, ko je potrdil vložitev pritožbe, pa je pojasnil, da so se v splošnem pritožili na postopek izvedbe referendumov in volitev. Po njegovih besedah namreč volilne komisije sporočajo volilno udeležbo do 10. oz. do 16. ure, ne sporočajo pa volilne udeležbe do 19. ure. Troha sklepa, da volilne komisije volilne udeležbe ne ugotavljajo iz imenikov ampak iz preštetih glasovnic, ob tem sumi da to počnejo z namenom, da se v volilne skrinjice dodajajo vnaprej obkrožene glasovnice.

Zaradi navedenega je Troha vrhovnemu sodišču predlagal revizijo referendumskega izida, na način, da posebna komisija, sestavljena iz sodnikov in predstavnikov organizatorjev referendumske kampanje prešteje vse glasovnice in to številko primerja s številom volilnih udeležencev, zabeleženih v volilnem imeniku.

Po neuradnih podatkih POP TV naj bi vrhovno sodišče pritožbo zavrglo, ker naj bi prišla prepozno.

DVK je poročila o izidih treh referendumov sprejela prejšnji četrtek. Zoper poročilo je lahko vsak volivec, ki je glasoval na referendumu, v treh dneh po objavi poročila vložil pritožbo na vrhovno sodišče, ki o njej odloči v 30 dneh. Zoper odločitev vrhovnega sodišča pa pritožba ni dovoljena.

Poročilo o izidu referendumov tako še ni pravnomočno. Nadaljnja časovnica bo odvisna od tega, ali bo vrhovno sodišče o pritožbi odločilo takoj ali šele po praznikih.

Uveljavitev novel bi se lahko torej kljub temu, da je DVK skrajšala rok za sprejem poročil o izidu glasovanja in ni čakala na podatke o številu umrlih volivcev, zavlekla v prihodnje leto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 16:20 21.december 2022.

    Slovenija ujetnico Ladislava Trphe. Pa naj se kdorece, da v sloveniji ni demokracije

  • jakec1575 16:19 21.december 2022.

    Malo sem ga zadnjic poslusal. Troha je narcisoiden kreten. Zal. Isce pozornost, glava pa ni cisto vredu. Kolesca manjkajo.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 15:51 21.december 2022.

    Troha je postal paranoičen šizofrenik,mu ni za zamerit,sledilcem pa je.