Slovenija
8116 ogledov

Vrhovno sodišče ugodilo Janši

Janez Janša Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče je s sklepom ugodilo prvaku SDS Janezu Janši, ki je zahteval revizijo glede sodbe celjskega višjega sodišča v povezavi z zamudno sodbo velenjskega okrajnega sodišča v zadevi plačila 6000 evrov odškodnine novinarki RTVS.

Vrhovno sodišče je dopustilo revizijo glede tega, ali je dopustno pošiljko vrniti sodišču, če je ni mogoče pustiti v poštnem nabiralniku, in ali bi moral biti Janša obveščen o tem, da je šla pošiljka nazaj na sodišče, ter ali je pravilna presoja, da je Janša z zapisom na družbenem omrežju protipravno posegel v osebnostne pravice novinarke in urednice Radiotelevizije Slovenija Mojce Šetinc Pašek, navaja spletna izdaja Demokracije.

Ob tem dodaja, da je vrhovno sodišče navedlo, da "dopusti revizijo, če je od njegove odločitve mogoče pričakovati odločitev o pravnem vprašanju, pomembnem za zagotovitev pravne varnosti, enotne uporabe prava ali za razvoj prava preko sodne prakse".

Velenjsko okrajno sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora Janša plačati odškodnino Šetinc Paškovi zaradi žaljivega tvita, v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki. Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril. Nato je vztrajal, da se je to zgodilo, ker mu ta ni bila pravilno vročena. Prav tako se ni strinjal, da bi njegov tvit povzročil takšne duševne bolečine, da bi upravičevale takšno odškodnino.

Višje sodišče je konec lanskega leta pritrdilo ugotovitvi prvostopenjskega, da je bila tožba vročena pravilno ter se strinjalo, da je bil tvit objektivno žaljiv in da izrazito izstopa iz okvira svobode govora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
 • Avatar Minovak
  Minovak 08:27 17.april 2019.

  Žalostno od dela levih podpovprečnežev je, da vidijo samo eno zadevo, ki jo žvečijo kljub temu, da je bilo do pike natančno dokazano o montiranem procesu, ki je dokazal laž, nobeden pa ne vidi strahotne bančne luknje, ki jo je ...prikaži več ustvarila leva, do skrajnosti kriminalna, leva opcija, kar je bilo dokazano, zato ne bodite tako kratke pameti in zanesenjaštva.

 • dragec 21:41 15.april 2019.

  Sami kreteni......sodstvo....šiptar Janša......

 • jasmin45 07:05 15.april 2019.

  Kr neki. Mi pošto pač dobimo, on pa ne ve ali jo je dobil ali ne...ali je bil doma ali ne...ali je bila v pravem nabiralniku ali v sosedovem...fak kakšna debilna politika z še bolj debilnimi politiki...