Slovenija
19 ogledov

Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Jankovića

Ljubljana 26.09.10, intervju, Zoran Jankovic, Zupan Ljubljane, portret, foto: Be Benjmin Kovač
Potem ko je pritožbo zavrnilo Upravno sodišče, je to storilo še Vrhovno Obrazložitev: Opravljanje fukcije predsednika politične stranke in funkcije župana nista tožnikovi pravici.

Komisija za preprečevanje korupcije je prejela sklep Vrhovnega sodišča, s katerim je to zavrnilo pritožbo Zorana Jankovića in potrdilo sklep Upravnega sodišča. Ta je pred tem že zavrnilo predlog Zorana Jankovića o izdaji začasne odredbe v zvezi z Zaključnim poročilom o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank.

"Tako kot Upravno sodišče, je tudi Vrhovno sodišče ocenilo, da v konkretnem primeru niso podani ne postopkovni, ne vsebinski pogoji za izdajo začasne odredbe, saj tožnik ni izkazal ne zadostne verjetnosti, da je komisija posegla v njegove človekove pravice, ne nepopravljive škode na osebnih pravicah. Pri tem je Vrhovno sodišče med drugim tudi zapisalo, da »opravljanje funkcije predsednika politične stranke in funkcije župana nista tožnikovi pravici (tudi ne pravici kogarkoli drugega), saj je zasedba teh funkcij vezana na kandidacijske postopke, urejene z zakoni in na izid volitev«," so zapisali v obrazložitvi.

PS: Janković ni več naš predsednik

Stranke morebitne nove koalicije so bile v odzivih na odločitev sodišča z izjavami skope. V PS so pojasnili, da Janković ni več predsednik njihove stranke in zato odločitve sodišča ne komentirajo.

Tudi v SD in DL so navedli, da odločitev sodišča ne komentirajo. Očitno pa se je sodišče odločilo, da ne v primeru Janše ne v primeru Jankovića niso izpolnjeni razlogi za izdajo začasne odredbe, je za STA dejal vodja poslancev DL Rihard Braniselj.

Po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca je bila odločitev vrhovnega sodišča pričakovana, glede na to, da je podobno odločilo že v primeru Janeza Janše.

Spomnimo...

Ljubljanski župan Zoran Janković se je sredi februarja po pooblaščencu - odvetniški družbi Čeferin pritožil zoper sklep upravnega sodišča. Slednje je namreč zavrnilo njegovo zahtevo, da z začasno odredbo KPK naloži, da mora umakniti zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na Jankovića. Pritožbo so skupaj s spisom predložili v reševanje vrhovnemu sodišču. Po mnenju Jankovićevih pooblaščencev je bil predlog za začasno odredbo neutemeljeno zavrnjen.

KPK je v začetku januarja objavila poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank. Pri nadzoru premoženja je ugotovila, da sta predsednika SDS Janez Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Kot ugotavlja komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Zavrnili tudi Janševo pritožbo

Vrhovno sodišče je konec februarja zavrnilo tudi pritožbo predsednika vlade Janeza Janše, ki opravlja tekoče posle, in potrdilo sklep upravnega sodišča, s katerim je zavrnilo Janšev predlog za zadržanje zaključnega poročila KPK o premoženjskem stanju predsednikov strank.

Komentarjev 2
  • dragec 07:40 09.marec 2013.

    ha ha, tu smo, hipokri ti je tvoj ati

  • ak 12:09 08.marec 2013.

    haha, kje ste zdaj vrli protestniki? hipokriti.