Slovenija
10260 ogledov

Vrnili so jim pozabljeno torbo s 10.000 evri, tako so se jim zahvalili

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
V lokalu je družina iz tujine pozabili torbico z desetimi tisočaki. Tako so se zahvalili ekipi.

"Ponosen na svojo ekipo! Včeraj tujci pozabili pri nas torbico z 10k eur noter. Ekipa je vse pospravila, dokumentirala, in danes predala torbo lastnikom," je na tviterju zapisal David z uporabniškim imenom Havanaclub, v opisu pa piše, da gre za lokal Park seventeen, priljubljen lokal v središču Ilirske Bistrice. 

A hkrati je bil razočaran nad tujci, šlo je za družino, saj poštenim najditeljem niso pustili niti denarja za kavo. David je v odgovorih zapisal, da bo ekipo za poštenje in profesionalnost nagradil kar sam.

Ima najditelj pravico do nagrade? Ne, lahko pa obdrži vse.

Med odzivi na objavo se je našlo kar nekaj takih, ki so namigovali, da najditelju pripada deset odstotkov nagrade. Takšnega predpisa nismo našli, pravilnik o ravnanju z najdenemi stvarmi pa določa, da najditelj postane lastnik najdene stvari, če se v enem letu ne najde lastnik. Če so v torbici ali denarnici tudi dokumenti, je sicer malo verjetno, da se lastnik ne bi našel.

Pravico do nagrade v višini desetih odstotkov je določal Zakon o postopku z najdenimi stvarmi, ki je bil v Uradnem listu Socialistične republike Slovenije objavljen leta 1976 in že dolgo ne velja več. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 11:13 18.avgust 2022.

    Najdeni GSM sem ga nesel na policijo. Med zapisnikom v hecu vprašal, kaj bi bilo, če ga bi obdržal. Resnega pogleda in izraza na obrazu mi je milićnica dejala: Storili bi kaznivo dejanje. 10 dni pred iztekom enega leta, v ...prikaži večv upanja, da bom obdržal najdeni gsm povprašam na PP kaj je z aparatom. Mi korektno odgovorijo, da ga je lastnik prišel iskat. Bil je pisan na neko podjetje. O kaki obvezni nagradi 10%vrednosti aparata ni bilo govora. Če ti lastnik SAM kaj da, ti da