Slovenija
16 ogledov

"Vrnite prej DDV"

"Prehajamo iz obdobja veliki gradbenih podjetij v obdobje malin in srednje velik Žurnal24 main
Reševanje gradbeništva. Gradbinci bi direktorat za gradbeništvo.

Sestanek. Konkretnih odločitev, kako rešiti gradbeništvo, po včerajšnjem sestanku ministrov, gradbenikov in bankirjev ni bilo. Kaj in do kdaj bo naredil kdo od ministrov, pa naj bi se odločili že danes na seji vlade, je napovedala desna roka ministra za finance Mateja Vraničar.

“Podizvajalci imamo v insolvenčnih postopkih od 600 milijonov do 700 milijonov evrov terjatev, od katerih smo plačali 50 milijonov evrov DDV. Vrnjene jih bomo dobili po koncu postopkov, čez deset let, če bomo do takrat preživeli. Naj država ta DDV vrne. Neposredno naj se plačuje vse, ki na gradbišču gradijo objekte, oddane v javnih naročilih. Ustanovi naj se direktorat za gradbeništvo, da bomo imeli kompetentnega sogovornika, in najnižja cena ne sme biti glavno merilo pri javnih razpisih,” je ideje, o katerih so se pogovarjali, nanizal Mirko Požar, predstavnik podizvajalcev.

“Če je vrednost objekta sto, posel pa nekdo dobi za 70, potem bodo podizvajalci neplačani. Teh zgodb mora biti konec,” je problem najnižje cene kot ključnega merila pri oddaji posla pojasnila Alenka Avberšek z gospodarske zbornice.

Neuradno je bilo sicer slišati, da je bil čas za tak sestanek pred dvema letoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.