Slovenija
10 ogledov

Vrnitev dolgov ni ovira za ratifikacijo

NLB Pixsell
Hrvaška zunanja ministrica je v Zagrebu poudarila, da spor o vrnitvi dolgov Ljubljanske banke (LB) hrvaškim varčevalcem ne more biti ovira za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu.

"Hrvaška ni odpirala niti ne odpira niti na katerikoli način ne spreminja svojega stališča glede LB," je Vesna Pusić dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje, kako komentira četrtkovo izjavo slovenskega predsednika Danila Türka o ravnanju Hrvaške v sporu glede LB.

Türk je v Kopru med drugim izjavil, da težko razume, zakaj je morala hrvaška vlada začeti razpravo o LB, glede na to, da obstajajo tako veljavni dogovori iz preteklosti kot novejše zaveze.

"Prvo, kar se v tisti izjavi razlikuje od tega, kako so zadeve resnično potekale, je, da Hrvaška na noben način ni odpirala teme LB. Temo LB je pred približno dvema mesecema in pol odprla slovenska stran, tudi med uradnim obiskom mojega slovenskega kolega Karla Erjavca v Zagrebu. On je odprl temo LB tako v dvostranskih pogovorih kot na novinarski konferenci potem," je dejala Pusićeva.

"Slovenska stran dva meseca in pol meni, da je omenjeno temo treba odpreti. Strinjam se s predsednikom Türkom, da teme ni bilo treba znova odpreti. Ne glede na to razpravo pa to nima nobene povezave s slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe," je odgovorila Pusićeva na vprašanje, ali bo spor glede LB vplival na slovensko ratifikacijo hrvaške pogodbe.

"Kar se mene tiče, je popolnoma nepredstavljivo, da bi se še enkrat, četrtič ali petič, znašli v situaciji, da bi nekaj, kar sploh ni povezano s hrvaškim vstopom v Evropsko unijo, postalo ovira hrvaškemu napredovanju proti EU ali v tem primeru ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe," je še izpostavila Pusićeva na novinarski konferenci, sicer namenjeni pripravam na 20. obletnico hrvaškega vstopa v ZN.

Komentarjev 1
  • privat 14:44 18.maj 2012.

    če ste denar ukradli ga vrnite varčevalcem!! ne pa vleč po blatu cele Slovenije zaradi ene banke!! No res je Slovenija v dreku ne v blatu!