Slovenija
22 ogledov

"Vrnitev Jankovića bi pomenila konec koalicije"

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS bi skoraj zanesljivo pomenila konec koalicije, konec vlade in najbrž povečano nevarnost prihoda evropske trojke, je pred sejo vlade dejal prvak DL Gregor Virant.

Svet PS je namreč v sredo sklenil, da bo kongres stranke jeseni. Da bi Jankovićeva izvolitev pomenila težave v koaliciji, ocenjuje tudi Karl Erjavec.

Zoran Janković sicer še ni povedal, ali bo na volilnem kongresu vnovič kandidiral za predsednika stranke, ki jo je uspešno popeljal v državni zbor. Pred meseci je namreč odstopil z mesta predsednika stranke po očitkih protikorupcijske komisije, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil sedanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Ta je v enem od intervjujev že napovedala, da se bo v primeru vnovične Jankovićeve kandidature umaknila. Če bo Janković vnovič kandidiral, pa mu je pred današnjo sejo vlade podporo že napovedal državni sekretar v kabinetu premierke Gašpar Gašpar Mišič.

Erjavec: "Gre za interno stvar PS"

Da bi vrnitev Jankovića pomenila težave v koaliciji, je pojasnil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Dejal je sicer, da je težko napovedovati kandidature, gre pa tudi za interno stvar PS. Če pa bi se zgodil takšen scenarij, bi to po njegovih besedah povzročilo težave v delu vlade, saj da si težko "predstavlja, da bi vlado vodil nekdo, ki ni predsednik stranke". Spomnil je tudi na zadržke do Jankovića.

Erjavec je še spomnil, da vse bonitetne hiše opozarjajo, da je politična kriza ključ za poglobitev nestabilnosti. Zato potrebujemo stabilno vlado z močno politično podporo v državnem zboru, je poudaril Erjavec. Strinja se, da z morebitno politično krizo verjetno ne bi prav hitro dočakali predčasnih volitev, ampak bi upravljanje države verjetno prevzela t. i. trojka preko tehnične vlade. Ko bi se zadeve umirile, pa bi, tako Erjavec, prišlo do predčasnih volitev.

SD podpira vlado Bratuškove

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je za STA spomnil, da je bil pogoj njihove stranke za sodelovanje v sedanji koaliciji umik Jankovića z vrha PS, pri tem stališču pa vztrajajo.

Če bo Janković res vnovič pristal na čelu največje vladne stranke, je tako po besedah Hana odgovor na dlani. Sicer pa se v interne zadeve strank ne želi spuščati. Prav tako v SD po njegovih besedah ne želijo vplivati na to, kdo bo kandidiral, pod kakšnimi pogoji in kakšna bo potem usoda stranke, je še poudaril Han. Dodal je, da SD podpira vlado Alenke Bratušek.

Po ocenah Hana je sicer zadnji čas, da se spoštuje poročila protikorupcijske komisije in da se tisti, ki jih poročila bremenijo, umaknejo.

Jakič: Ko bodo kandidati znani, se bom odločil

Minister za obrambo iz vrst PS Roman Jakič je povedal, da se bo glede podpore posameznemu kandidatu za predsednika stranke odločil, ko bodo kandidati znani. O tem, ali bi podprl Jankovića, tako ne more govoriti, saj da tudi ne ve, ali bo kandidiral. Na torkovem sestanku namreč po Jakičevih besedah Janković ni rekel, da bo kandidiral, temveč je povedal, da bo do kongresa razmislil o svojih potezah.

DL in DeSUS sta prejšnjo koalicijo pred meseci zapustila prav zaradi očitkov protikorupcijske komisije tedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Stranki sta, vključno z SD, kot pogoj za vstop v novo koalicijo zahtevali tudi umik Jankovića z vrha PS.

Komentarjev 16
  • Specijalec 22:02 11.julij 2013.

    Vsi samo kradejo ampak če pogledamo realno je Janša pokradel veliko manj kot Janković& co., vsi pa imajo obilo masla na glavi! ampak če samo pogledamo koliko je kdo pokradel( primerjava desnica-levica) levica močno vodi....od TEŠ6 na levici do mariborske ...prikaži več škofije na desnici vsi samo kradejo mi davkoplačevalci pa plačujemo...koliko časa še rabi narod da spregleda? sicer pa je moje mnenje, da brez vojske v SLO ne bo šlo...ko bo vojska na cestah potem se pa bo kaj premenilo, prej pa nič....upam, da pridejo tanki čimprej na ceste :)

  • Specijalec 21:55 11.julij 2013.

    se popolnoma strinjam! Za to da bi šli na smetišče zgodovine je bil čas ob osamosvojitvi...sedaj pa bo malo več truda potrebnega ampak vseeno upam, da se jih znebimo!

  • joc2013 21:54 11.julij 2013.

    Modrijani; Ti,ti,ti moja rožicaPreVirantska kulbica,kva že govoriško med jajci se potiš. Nabije ti ga vsak bedakki te pozna vsaj toliko kot Slak.Đabić aviacija ti dišia resno delo ti smrdi.Nakladačine tvoje zadrži ...prikaži več zase,ker grdo si ti prase.