Slovenija
40 ogledov

Vrnitev pred stoletji izumrlih

Obglodana drevesa
1/2
Boris Grabrijan
Bobri, največji evropski glodalci, so se, potem ko je veljalo, da so tu izumrli že pred stoletji, znova vrnili tudi v reko Kolpo.

"Čeprav smo situacijo spremljali že zadnji dve leti in zaznavali znake prisotnosti bobrov na Kolpi, predvsem na hrvaški strani, smo poskušali informacijo zadrževati v strokovnih krogih, saj nismo želeli vzbujati prevelikega zanimanja ljudi in motenja teh plašnih živali," pravi Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka (KP) Kolpa.

Potrjujejo prisotnost

Zdaj, po številnih opažanjih tako naravovarstvenikov kot obiskovalcev parka ter domačinov, potrjujejo prisotnost populacije bobrov tudi na območju KP Kolpa. "V Sloveniji in sosednjih državah je bober izumrl, a se populacija uspešno razvija po umetni naselitvi na Hrvaško v KP Lonjsko polje leta 1996. Kmalu potem je bil bober opažen tudi v Krki, od koder se je pred desetimi leti razširil v Belo krajino na reko Dobličico, zdaj pa ga imamo tudi na Kolpi," pojasnjuje Grabrijan.

Ne vznemirjajte jih

Bobri so, kot poudarja Grabrijan, zelo plašne živali, zato vse domačine in obiskovalce prosijo, da jih ne vznemirjajo, da družinice ne bi preplašili in spodili od tu. Za njegovo življenjsko okolje so najprimernejša področja s čim manj prisotnosti človeka in malo dejavnosti kot so turizem, kmetijstvo, industrija, ter ne premočan rečni tok, ne prestrma obrežja, poraščenost z vrbami in čista voda.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.