Slovenija
123 ogledov

Vrnitev starega mostička?

Ena od redkih fotografij nekdanjega piranskega kamnitega mostu, ki je imel na sr Žurnal24 main
Pobuda. Krajani bi radi dvižni most, ki ga je piranski mandrač nekoč že imel.

Temeljita prenova južnega dela piranskega mandrača je v polnem teku. Načrt vključuje tudi rekonstrukcijo zahodnega in vzhodnega pomolčka malega mandrača. Nekateri Pirančani pa si želijo, da bi pomola med seboj povezali z mostičkom.

“Pred mnogimi leti so za potrebe snemanja nekega filma tam tak most v obliki kulise že naredili; všeč mi je bil in za pešce je bil praktičen,” o pobudi, ki ni nova, pravi piranski ribič Zlatko Novogradec.

Če bi most tja spadal, bi ga Pirančani gotovo tam že postavili v prejšnjih stoletjih.
Zagovorniki ohranjanja avtentičnosti Pirana in njegove dediščine

Piranski mandrač pa je včasih tak most že imel pred notranjim mandračem, na prostoru, kjer je danes Tartinijev trg. Ko je takratna avstrijska oblast leta 1894 mandrač zasula in naredila trg, so porušili tudi dvižni mostiček. Podobnega bi nekateri Pirančani radi obudili ob vhodu v mali mandrač, tako da bi za pešce povezoval Pomorski muzej in Gledališče Tartini.

Niso vsi navdušeni
Zagovorniki ohranjanja avtentičnosti Pirana in njegove dediščine pa so nad njim manj navdušeni. Tako Slobodan Simič Sime ob ideji zamahne z roko, njegovi somišljeniki pa pravijo, da na tem mestu mostu nikoli ni bilo in da bi ga, če bi tja spadal, Pirančani tam gotovo že postavili v prejšnjih stoletjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.