Slovenija
81 ogledov

Vrniti bo moral 247.000 evrov in to je šele začetek

Evro Profimedias
Obsojeni preprodajalec mamil bo moral vrniti visoko vsoto denarja, poleg tega jaguarja, motor, čoln …

Obsojeni preprodajalec mamil, 46-letni Andrej Lapornik iz Portoroža bo moral državi plačati dobrih 247.000 nezakonito pridobljenih evrov, je odločilo ljubljansko okrožno sodišče. Gre za prvo, sicer še nepravnomočno sodbo, ki temelji na zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, poročajo Dnevnik, Delo, Večer in Slovenske novice.

Krivdo priznal

Lapornika so v začetku leta 2012 aretirali zaradi poskusa prodaje 756 gramov heroina, nakar so preiskovalci vzeli pod drobnogled še pet Portorožanov in pri vseh skupaj, v glavnem pa pri Laporniku, odkrili skupno 1,9 kilograma heroina. Na sodišču se je v zameno za priznanje krivde pogodil za tri leta in sedem mesecev zapora in 24.000 evrov denarne kazni.

Tožilci so nato za obdobje od 1. januarja 2006 do aretacije sprožili tudi finančno preiskavo, ki je pokazala, da so bili v tem času njegovi uradni prihodki veliko nižji od premoženja, s katerim je dejansko razpolagal. Zato je specializirano tožilstvo proti njemu vložilo tožbo.

Sodišče je ugotovilo, da so v preiskovanem obdobju njegovi uradni neto dohodki znašali skupno 68.400 evrov, medtem ko je dejansko pridobil in razpolagal s premoženjem v skupni vrednosti skoraj 432.100 evrov. Izračun je pokazal, da je premoženje povečal za 226.300 evrov, v vrednosti 196.800 evrov pa ga je porabil.

Trdil, da je premoženje zakonito

Razliko med to vsoto in uradnimi prihodki - gre torej za 354.600 evrov - je sodišče označilo za premoženje nezakonitega izvora, saj Lapornik ni dokazal, da ga je dobil na legalen način. Del tega premoženja so mu odvzeli že v kazenskem postopku: osebni avto znamke Jaguar, vreden 16.000 evrov, 9400 evrov vreden motor BMW, 12.300 evrov gotovine in še 7400 evrov, kar predstavlja korist, pridobljeno s kaznivim dejanjem.

Zdaj so ugotovili, da je na nezakonit način prišel tudi do 12.000 evrov vrednega čolna, nekaj kosov nakita ter še nekaj švicarskih frankov, angleških funtov, evrov in hrvaških kun, vse skupaj je ocenjeno na 62.300 evrov. Tudi to so mu odvzeli, dodatno pa mora državi plačati še nekaj več kot 247.000 evrov in poravnati še 3300 evrov njenih sodnih stroškov.

Lapornik je na sodišču pojasnjeval, da je vse premoženje pridobil povsem zakonito, a sodnice Dušane Bajc ni prepričal.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.