Slovenija
13 ogledov

Vroč le še konec tedna, nato največ 25 stopinj

Poletje Shutterstock
Ob visokih temperaturah, ki so v prejšnjih dneh zajele naše kraje, smo danes vkorakali tudi v koledarsko poletje. A že prihodnji teden se nam obeta občutnejša ohladitev.

V prvih poletnih dneh bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) vročina postopno popustila. Medtem ko bodo danes temperature v več delih države še presegle 30 stopinj Celzija, za konec tedna napovedujejo spremenljivo oblačno vreme, za nedeljo pa predvsem v notranjosti države tudi krajevne plohe in posamezne nevihte.

Najbolj deževen bo ponedeljek

"Več dežja bo predvsem v ponedeljek, v naslednjih dneh pa ni videti večje količine padavin," pojasnjuje dežurni prognostik na Arsu.

Naslednji teden bo bolj svež, temperatur okoli 30 stopinj ne moremo pričakovati. "Nad naše kraje prihaja hladnejši zrak, zato bodo v večjem delu tedna temperature pod 25 stopinj," pravi prognostik.

Prihaja tudi najdaljši dan

Štiri minute čez 7. uro smo vstopili v začetek poletja. Današnji dan, ki ga imenujemo tudi kres, bo najdaljši v letu, noč pa bo najkrajša. Dan bo dolg kar 16 ur in 58 minut. Sonce je vzšlo ob 4.59, zašlo pa bo ob 20.57.

Ob poletnem sončevem obratu, s katerim se zamenja letni čas, je sonce ob poldnevu najvišje nad ekvatorjem.

Zagoreli bodo kresovi

S tem pojavom so povezani tudi različni načini čaščenja Sonca v različnih kulturah. Za ta čas je tako tudi v naših krajih še iz poganskih časov značilno kurjenje kresov, od koder izvira praznovanje kresne noči.

Krščanstvo pa je za to obdobje uvedlo praznik Janeza Krstnika, ki goduje 24. junija. Na ta dan med drugim ponekod zagorijo tako imenovani janezovi oziroma šentjanževi kresovi. Krstnik je tudi edini svetnik, čigar rojstvo Katoliška cerkev proslavlja s posebnim praznikom.

Jesen bo poletje nasledila ob enakonočju, ki bo 22. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.