Slovenija
21 ogledov

Vroča bitka za pošto

12_06_09_bot_klemen_groselj2 Žurnal24 main
Med prvim nadzornikom Pošte Slovenije Klemnom Grošljem in upravo družbe, ki jo vodi Aleš Hauc, se je razplamtela vojna. Poslovodstvo Pošte vrača udarec.

Prvi nadzornik Klemen Grošelj predsedniku uprave Alešu Haucu očita številne nepravilnosti v zvezi z izplačevanjem plač, ki naj bi bile celo zrele za kazensko ovadbo.

Medtem je uprava naročila mnenje mariboskega Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje glede imenovanja prokurista. Mariborski inštitut je v svojem strokovnem mnenju zapisal, da je nadzorni svet (NS) legalno in legitimno imenoval prokurista, a prekoračil zakonska pooblastila, ker ga je pooblastil tudi za vodenje poslov in ne le za zastopanje družbe. Prokurista so zadolžili za obveščanje NS, s čimer so izrazili nezaupanje poslovodstvu Pošte.

Iz mnenja inštituta je razbrati tudi, da ima revizijska komisija NS trenutno enega člana preveč. Interni akti podjetja predvidevajo štiri člane omenjene komisije, trenutno pa jih je pet, zaradi česar je treba enega člana odpoklicati.

"Zasliševal kot kriminalist"
Hkrati pa v pismu, ki je naslovljeno na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, Grošlja obtožujejo, da je člane poslovodstva glede poslov z brezplačniki zasliševal kot kriminalist. S svojimi izjavami v javnosti naj bi Grošelj škodoval Pošti. Zmotila jih je izjava, ki jo je po seji NS dal za Žurnal24.

Spomnimo, Grošelj je v povezavi z obravnavanimi dokumenti glede brezplačnikov izjavil: “Če bi bil jaz dolžnik, si zelo želim, da bi bila moj upnik Pošta Slovenije.” Zaradi omenjene izjave naj bi bili podani elementi za njegovo odškodninsko odgovornost. V zvezi z brezplačniki naj bi tudi obveščal policijo, protikorupcijsko komisijo in komisijo DZ, namesto ustanovitelja, za kar naj bi edino imel pooblastila. Ker ni obvestil poslovodstva, naj bi tudi to dejanje imelo znake kaznivega dejanja.

Očitajo mu tudi nepravilnosti pri imenovanju revizijske komisije in prokurista. Pri imenovanju slednjega naj bi NS celo kršil zakon o gospodarskih družbah, ker je prokurista pooblastil za podpisovanje aktov, ne zgolj za zastopanje družbe.

O usodi Hauca
Jutri se bo Grošelj sestal s Haucem, ki je na čelu Pošte zadnjih pet let. Po Grošljevih besedah, se bo pogovor vrtel okrog tem, ki do sedaj še niso bile omenjene v javnosti. Zaradi nekaterih dejanj, o katerih naj bi tekla beseda, bi Hauca lahko ovadili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.