Slovenija
13 ogledov

Vroča Patria

Dodatna oprema samo ene patrije naj bi znašala 300 tisoč evrov. Žurnal24 main
˝Želimo izstopiti iz pogodbe o patrijah,˝ je ponovno potrdil Ivan Črnkovič, generalni direktor Rotisa, ki je posrednik med ministrstvom za obrambo in finsko Patrio.

 Kot glavni razlog za to pa je Črnkovič prvič navedel ˝naporno sodelovanje s Patrio˝. Črnkovič pa ob tem poudarja, da za izstop iz pogodbe potrebuje soglasje ministrstva in Patrie. ˝Izstop je naš namen, naš interes, vendar bi pogajanja in uskaljevanja o tem  lahko trajala leta, lahko tudi, da iz pogodbe ne bomo mogli izstopiti nikoli.˝

Kazenske obresti
V Slovenski vojski bi moralo biti ta trenutek že devet Patrijinih oklepnikov. Vojska je doslej dobila le validacijsko vozilo. Prvo uporabno vozilo naj bi sicer prevzeli v kratkem, še ta mesec, so nam povedali na obrambnem ministrstvu. Do konca leta naj bi bilo v vojski trinajst patrij. Vse do prevzema prve patrije pa tečejo zamudne obresti. Obresti tečejo za vsako vozilo posebej in jih bo MORS terjal od Rotisa. Ob prevzemu prvega vozila bo Slovenija tudi nakazala prvo plačilo finski Patriji. Kot je znano, je posel za 135 oklepnikov vreden 278 milijonov evrov. 

Slabši zaslužek
V finski Patriji, ki je v 70-odstotni državni lasti, so letos poslovali slabše kot lani. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so ustvarili za 17,7 milijona evrov dobička, kar je za skoraj sedem milijonov manj kot v istem obdobju lani, ko je dobiček znašal 24,6 milijona evrov. V prvem devetmesečju lanskega leta je imela Patrija za 390 milijonov evrov naročil,  letos v istem obdobju pa za 240 milijonov evrov.

Sojenje prihodnje leto

Začetek sojenja vpletenih v afero Patria pa se, kot kaže, vse bolj odmika. Glavni finski preiskovalec Kaj Bjorkquist je potrdil, da preiskava še ni končana in da roki, ko bi morali vložiti obtožnico, niso določeni. ˝Sojenje se bo začelo prihodnje leto, kdaj natančno pa zdaj še ne ve nihče,˝ pravi Bjorquist. Tudi v Sloveniji je preiskava še v predkazenskem postopku, potrjujejo na tožilstvu. Na policiji dodajajo, da se kriminalistična preiskava nadaljuje, prav tako mednarodno policijsko sodelovanje v zvezi z zadevo Patria.
Glede enega  najbolj razvpitih akterjev afere Walterja Wolfa v Sloveniji trenutno ni uveden noben kazenski postopek, nam je potrdil njegov odvetnik Kac. Na Finskem pa je Wolf po besedah glavnega preiskovalca še vedno osumljenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.