Slovenija
12278 ogledov

V parlamentu dvoboj Janša vs. Golob

Državni zbor poslanci Anže Petkovšek
"Izrekam veliko zahvalo stranki SDS, predvsem pa njenemu predsedniku, da nas je spomnil na vse tisto, čemur so rekli ljudje "ne“ pred letom dni," je v odgovoru na interpelacijo SDS-u in predvsem Janezu Janši dejal predsednik vlade Robert Golob.

Premier Robert Golob je interpelacijo  največje opozicijske stranke SDS, o kateri v parlamentu že ves dan poteka vroča razprava, označil za priložnost, da bodo lahko predstavili resnico o delu vlade. Po njegovem je Janez Janša interpelacijo uporabil za obračun s civilno družbo. "Prav je, da nas je spomnil vse na to, v čem je razlika med to vlado in koalicijo in med stranko SDS. Med tistimi, ki verjamemo v to, da je civilna družba sestavni del vsake civilizirane, demokratične in pravne države, in med tistimi, ki verjamejo samo v svojo resnico," je še poudaril Golob.

"Izrekam veliko zahvalo stranki SDS, predvsem pa njenemu predsedniku, da nas je spomnil na vse tisto, čemur so rekli ljudje "ne“ pred letom dni," je še dejal. 

Janša: "Od vseh teh reform na mizi ostala zgolj reforma časovnic".

"Vlada je obljubila vse mogoče. Ko pogledamo, kaj od teh obljub je bilo izpolnjenih, vidimo, da se je najprej lotila nekaterih zadev, ki same po sebi niso razumljive," je v uvodnem govoru interpelacije vlade dejal predsednik SDS-a Janez Janša.  V obrazložitvi je Janša izpostavil, da je bilo na začetku njenega mandata "slišati velike besede o reformah, po skoraj enem letu pa je od vseh teh reform na mizi ostala zgolj reforma časovnic". Nanizal je vrsto očitkov zoper vlado ter ocenil, da je Slovenija danes v krizi vrednot. Sicer se je Janša v uvodnem nagovoru vladi očital predvsem ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo ter dosedanjih potez Golobove vlade.

Golob odgovoril Janši

Golob mu je odgovoril,da je kar šestdeset odstotkov besedila interpelacije namenjeno muzeju osamosvojitve, le dva odstotka pa tistemu, "kar ljudi najbolj muči, to je zdravstvo".

"To pove vse o prioritetah," je ocenil. Muzej ni bil ukinjen, ampak združen z Muzejem novejše zgodovine, kjer se bo obdobje osamosvojitve obravnavalo po strokovnih načelih, je pojasnil. Dodal je, da so združitev podprla tudi vsa največja veteranska združenja. Osamosvojitev pa ni bil projekt ene stranke, ampak celotne nacije, je poudaril.

O kadrovskih rošadah

Prejšnji vladi vlade Janeza Janše je očital, da je v zadnjem tednu pred nastopom nove vlade, že krepko po volitvah, izvajala kadrovske rošade, odločitve o napredovanjih, dvigih plač za zaslužne. Po volitvah pa so celo poletje vlagali zakone "z enim samim namenom, da se blokira delo parlamenta". Spomnil je, da je bil vložen tudi zakon glede oblikovanja vlade, ki pa je, kot je poudaril, kljub temu delala na "vzpostavitvi pravne države in na odpravi krivic, ki jih je prejšnja vlada povzročala civilni družbi in ljudem".

Golob: "Med požari ste blokirali parlament"

Ko so se borili s sušo v slovenski Istri, s požari na Krasu, "ste vi blokirali parlament" z zahtevami po referendumih, je dejal. Ob tem smo po njegovih beseda ves čas priča manipulacijam in ustrahovanjem, "ki se ga gre del slovenske politične scene".

Kot je dejal Golob, se je vlada morala ukvarjati z bombastičnimi napovedmi, da nas bo zeblo, da ne bomo imeli električne energije. Na koncu pa se je po njegovih besedah izkazalo, da imamo eno najcenejših energij v Evropi, energijska oskrba pa ni bila ogrožena niti za trenutek. "Ne le, da so bile cene energije zamrznjene v lanskem letu, tudi celo letošnje leto se ne bodo premaknile niti za en cent. Ostajajo enako nizke," je zagotovil.

Nafto in bencin imamo za več kot 20 odstotkov cenejšo od naše zahodne in severne sosede. Zaradi ukrepanja te vlade se je gospodarska situacija v Sloveniji gibala bistveno bolje od povprečja v Evropi, čeprav so bile napovedi katastrofične. Cene osnovnih živil v košarici, ki so jo uvedli, so se spustile za 25 odstotkov. Čeprav cene živil žal rastejo, pa dejstvo, da k nam hodijo kupovati tako Hrvati kot Avstrijci, kaže, da so dejansko nižje kot v soseščini, je med drugim nanizal.

O davčni reformi in inflaciji

Inflacija v Sloveniji je najnižja v primerjavi z vsemi vsemi sosednjimi državami. Stopnja brezposelnosti ni bila še nikoli tako nizka. Minimalna plača se še nikoli ni toliko dvignila kot v mandatu te vlade, čeprav se "govori o tem, da so razmere v državi neznosne za življenje". S 1. januarjem letos pa so izvedli tudi davčno reformo, ki je zvišala davčno olajšavo najrevnejšim in povišala obremenitev tistima dvema odstotkoma, ki imata največ, je dodal.

Poudaril je, da je prav tudi, da se ne pozabi, koliko tudi materialnih koristi je ta vlada prinesla tako kmetom kot uslužbencem v javnem sektorju. Po njegovih navedbah so kmetom samo v drugi polovici lanskega leta namenili več kot 40 milijonov evrov neposrednih nepovratnih sredstev, za popravo plačnih krivic v javnem sektorju pa v lanskem in letošnjem letu 600 milijonov evrov.

"Podobno kot se manipulira v javnem sektorju in pri kmetih, podobno se žal manipulira s starejšimi," je še menil in dodal, da se to dogaja v obdobju, ko so ti deležni najvišjega povišanja pokojnin kadarkoli.

Premier je sicer med drugim omenil tudi, da spodbujajo vlaganja v zeleni prehod, v prestrukturiranje slovenske industrije, v nova delovna mesta; da je bilo samo v zadnjih mesecih na področju tujih naložb sproščenih za več sto milijonov evrov; da so zagotovili sredstva, s katerimi bodo uredili oskrbo s pitno vodo na Obali in uspeli kupiti štiri letala za gašenje požarov.

Zdravstvo in lobiji

Izpostavil je ukrepe za reševanje razmer na področju zdravstva, od ambulant za neopredeljene paciente in vzpostavitve klicnega centra do interventnega zakona za skrajšanje čakalnih vrst. S pripravo treh predlogov zakonov so začeli zdravstveno reformo, "da bodo ljudje končno vedeli, kje je konča njihov denar v zdravstvu". Zaveda pa se, da so na nasprotni strani lobiji, ki se borijo proti temu, da se zagotovi transparentnost porabe denarja.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 106
  • Pierre 19:01 21.april 2023.

    Vsem je jasno: Janša in njegovi poslanci delajo vse da sesujejo to vlado, da bodo pol predčasne volitve, kot je sam to povedal na TV...toliko o ''kon(de)struktivni'' opoziciji

  • jezero 07:04 20.april 2023.

    Volivci so po izteku mandata ocenili delo prejšnje vlade! Kaj takega še ni doživela nobena evropska stranka. Pred muzej pa postaviti vodni top, v pritličje pa 500 litrov solzivca! In bo vse povedano.

  • Boschtjan Zupanchich 03:42 20.april 2023.

    Urad za demografijo ukinjajo samo ANTISLOVENCI !!! ! !!!