Slovenija
50 ogledov

"Vročanje je represivno"

Odgovorne na Abanki smo vprašali, zakaj vročajo odpovedi pogodb ter zakaj po ban Žurnal24 main
Krediti. Abanka ni pravna naslednica HKS Panonke. Kljub temu vroča odpovedi kreditnih pogodb.

“Kmetje so prestrašeni. Včeraj je Abanka nekaterim kmetom vročala odpovedi pogodb o dolgoročnem kreditiranju kar po bančnem slu. Prepričana sem, da hoče Abanka s tem prestrašiti ljudi,” pravi Vera Krivec, zastopnica prekmurskih kmetov.

Spomnimo, da je okrajno sodišče v Murski Soboti nedavno izdalo sklep in z njim določilo, da Abanka Vipa (Abanka) ni pravna naslednica Hranilno-kreditne službe (HKS) Panonka Murska Sobota. Krivčeva meni, da lahko zaradi tega sklepa sodišča vsak, ki ima vknjiženo hipoteko v korist HKS Panonke, predlaga izbris tega bremena.

Zahtevajo odstop
“Abanka od kmeta, hipotekarnega dolžnika, ne more terjati ničesar,” pravi Krivčeva in dodaja: “Kar dela Abanka, je nedopustno. Če kmetje sprejmejo in podpišejo odpovedi pogodb, dajejo Abanki možnost, da vstopi kot izvršilni upnik na nepremičnine.” “Sicer pa je takšno vročanje represivno in ga razumemo kot grožnjo, zato zahtevamo odstop direktorice murskosoboške enote Abanke, saj ne uživa več zaupanja kmetov, s katerih premoženjem upravlja,” dodaja Krivčeva.

“Pritisk dolžnikov”
Na Abanki kljub sklepu murskosoboškega okrajnega sodišča trdijo, da je Abanka Vipa prevzela vse pravice in obveznosti iz dejavnosti HKS Panonka in s tem tudi terjatve po kreditnih pogodbah. “Če kreditojemalci ne izpolnjujejo obveznosti, banka kot upnica uporabi zakonsko dovoljena sredstva, da bi prišla do poplačila. Tako bo banka ravnala tudi v prihodnje. Javno obravnavanje predmetnih zadev pa razumemo kot pritisk dolžnikov, da bi se izognili svojim obveznostim.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.