Slovenija
12 ogledov

Vroče bo tudi na ulicah

Večina Slovencev meni, da njihova država stori dovolj v boju proti različnim obl Žurnal24 main
Po neuradnih informacijah lahko vlada že septembra pričakuje dve preizkušnji – proteste in obisk iz Bruslja.

V soboto, 14. septembra, naj bi potekala že šesta Vseslovenska ljudska vstaja. Več informacij za zdaj še ni znanih, uperjena pa naj bi bila proti vladi in njenim ukrepom. 

Pred odhodom na počitnice so se tudi strankarski voditelji strinjali, da je možno, da bi novi pregloboki rezi v socialne prejemke in pokojnine povzročili nove proteste. Gregor Virant (Državljanska lista) je takrat za STA dejal, da protesti pomenijo uresničevanje ustavne svoboščine, a ne morejo rešiti prezadolženosti in nizke konkurenčnosti, Karl Erjavec (Desus) pa je ocenil, da bodo protesti še otežili reševanje krize, pričakuje pa jih ob morebitnem znižanju pokojnin.

Prihaja misija iz Bruslja

V opozicijski SLS pa so opozorili tudi na drugo preizkušnjo: "Ura resnice čaka Vlado RS tudi oktobra, ko bo Bruselj ocenjeval izvajanje maja letos sprejetega Programa stabilnosti 2013, za državo pa bi bilo dobro, da se Vlada RS tega resno zave in začne ukrepati."

Oktobra mora Slovenija v Bruselj poročati, kako izpolnjujemo majska priporočila Evropske komisije (EK). Po informacijah virov STA naj bi misija iz Bruslja Slovenijo obiskala v drugi polovici septembra in preverila, ali smo sprejeli učinkovite ukrepe za odpravljanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Maja so vladi med drugim svetovali, naj ohranja rasti naklonjeno porabo, okrepi vzdržnost pokojninskega sistema in odpravi segmentacijo na trgu dela vključno s študentskim. Med pomembnejšimi je bila tudi zahteva za neodvisno revizijo terjatev bank, ki bodo prenesene na slabo banko. Ta že poteka, vendar se zapleta pri izbiri revizorja. Zahtevali so tudi, naj postane Slovenski državni holding (SDH) "pravočasno popolnoma operacionalen", pri čemer naj se nanj prenese lastništvo in upravljanje vseh deležev na SDH, po možnosti brez tistih, ki bodo takoj privatizirani. Po njihovih priporočilih bi moral biti septembra že pripravljen "ambiciozen časovni načrt za odprodajo neposrednih in posrednih državnih deležev v bankah".

Komentarjev 1
  • Šemefuky 12:40 09.avgust 2013.

    Vse te prasce je treba dati v klobase PreViranta pa najprej. Kako lahko modruje in je prvi vladni glas minister, ki ima s svojo stranko nekaj promilov podpore med volilci. Njegova kredibilnost =0, sposobnost =00, edino kar je pri njemu ...prikaži več dobro, da podpira Pahorja, ker imata oba rada MODRIJANE.ssTI, TI, TI, moja rožica na mojem k ...kožica