Slovenija
22 ogledov

Vroče vreme se jutri poslavlja

V nedeljo se bo pooblačilo, izključena ni niti toča. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
V petek bo še vroče, konec tedna pa bo deževen in oblačen. Temperatura se bo gibala okoli 20 stopinj Celzija. V petek zvečer nevarnost neurij. Najhujša vročina se bo zaključila z jutrišnjim dnem.

"Danes in jutri bo še vroče, na vzhodu Slovenije bodo temperature dosegle tudi do 35 stopinj Celzija, v noči na soboto pa nas bo dosegla hladna fronta, ki bo s seboj prinesla plohe, nevihte, dež in ohladitev," zatrdi dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

V soboto bo ponekod le okoli 20 stopinj Celzija. Pri dnevnih temperaturah bo tako padec tudi do 15 stopinj.
Brane Gregorčič

"Razmeroma osveženo vreme s temperaturami nekje od 20 do 25 stopinj nad ničlo bi se lahko zadržalo vse do sredine naslednjega tedna, nato pa se bo nekoliko bolj segrelo, vendar le do 30 stopinj Celzija," dodaja dežurni prognostik. Precej bolj sveža bodo tudi jutra, saj bo temperatura denimo v Ljubljani lahko nižja od 15 stopinj Celzija.

Več o vremenu si preberite na vremenskem portalu VREME.NET.

Vročini je odklenkalo

Meteorolog nadaljuje, da so vročinski vali v avgustu redko tako izraziti, kot je bil julijski, vendar pa po njegovih besedah ne moremo z gotovostjo trditi, da se to ne bo zgodilo. "Mislim, da se bo s to ohladitvijo najbolj vroče poletje vsaj v osrednji Sloveniji poslovilo. Ob Jadranu bo še vedno vroče."

V petek zvečer nevarnost neurij
Največja nevarnost močnih neviht bo v petek zvečer in v noči na soboto. "Poleti so prehodi hladne fronte precej nevihtni, končajo pa se z dežjem. Verjetnost močnih neurij je nekoliko manjša, saj nas bo hladna fronta dosegla zvečer," meni Gregorčič in dodaja, da močnejših neviht in neurij ne moremo izključiti.

Najhujšo vročino bomo zaključili z jutrišnjim dnem.
Brane Gregorčič

Nadpovprečna vročina
"Avgusta bodo temperature še vedno nadpovprečne, vendar pa bomo najhujšo vročino verjetno zaključili z jutrišnjim dnem. Julij bo po zadnjih meritvah tudi do tri stopinje nad dolgoletnim povprečjem."

V zadnjih stotih letih julija je bila v povprečju 5,5 dneva s temperaturo nad 30 stopinj Celzija, v letošnjem juliju pa bomo v petek zabeležili že 15 tako vroč dan. V tem smislu sicer zelo izstopa leto 2006, ko je bilo v Sloveniji kar 18 dni, ko se je živo srebro povzpelo nad 30 stopinj Celzija.

Morje do 24 stopinj Celzija
Temperatura morja se trenutno giblje okoli 24 stopinj Celzija. "Ob koncu tedna, med soboto in nedeljo, bo temperatura morja zaradi šibke burje spet padla, vendar do tako močne ohladitve, kot je bila pretekli vikend, ne bo prišlo," konča meteorolog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.