Slovenija
32 ogledov

Vročevoda še ne bo

Direktor Energetike Celje Aleksander Mirt zavrača očitke, da so pri oddaji javne Žurnal24 main
Energetika. Naročilo za dobavo opreme, vredne 750 tisoč evrov, že trikrat oddali Esotechu, zatem pa postopek razveljavili.

“Pred končno odločitvijo Energetike zadeve ne želim javno komentirati, ker se mi to ne zdi korektno, niti poslovno,” je za Žurnal24 dejal Roman Šumak, direktor Molliera, družbe, ki ji je Državna revizijska komisija (DRK) pritrdila v zahtevku za revizijo. Javno podjetje Energetika v lasti Mestne občine Celje je namreč na razpisu že tretjič zavrnilo njihovo ponudbo, javno naročilo opreme pa oddalo velenjski družbi 
Esotech.

Iskali malenkosti
Gre za naročilo opreme, potrebne za izgradnjo povezovalnega vročevoda med vzhodnim in zahodnim delom Celja. Medtem ko se prebivalci Hudinje že ogrevajo s predhodno obdelanimi odpadki iz Rcera in blatom iz čistilne naprave, ki ga sežigajo v novi toplarni, se prebivalci Nove vasi očitno še ne bodo greli tako kmalu.

Kupujejo od septembra lani
Energetika razveljavila vse tri. Prvi razpis za dobavo opreme je Energetika Celje objavila septembra lani, drugega aprila in tretjega avgusta letos, vse tri pa tudi razveljavila. Na vseh treh je bil izbran velenjski Esotech, DRK pa je zahtevku za revizijo ugodila dvakrat, saj je enkrat Energetika postopek razveljavila sama. Energetika ima v skladu s pogodbo o poslovnem najemu javne infrastrukture od mestne občine pooblastilo za izvajanje investicij in tudi za odločanje v postopkih javnega naročanja.

 

Energetika je razpis za dobavo opreme nazadnje objavila junija, sredi avgusta ponudnike obvestila, da je izbrala Esotech, sredi septembra pa vse štiri prispele ponudbe zavrnila kot nepopolne in razveljavila postopek. Kot izhaja iz obsežne dokumentacije DRK, je Mollier Energetiki med drugim očital, da zaostruje pogoje in išče malenkosti, na podlagi katerih bi jih lahko izločili iz postopka. Da postopek razveljavijo, pa so se odločili šele, ko je Mollier dokazal, da je bila ponudba Esotecha nepopolna.

Ne vedo še, kaj bodo
“Naša komisija za izvedbo javnega naročanja se je res odločila, da izloči vse prispele ponudbe, ker so bile nepopolne. Na to odločitev je ponudnik, podjetje Mollier, vložilo zahtevek za revizijo in revizijska komisija mu je ugodila, pritožba na to odločitev pa ni mogoča,” je povedal Aleksander Mirt, direktor celjske Energetike. Dodal je, da njihova komisija sklep DRK še proučuje. “Ustrezno odločitev o nadaljnjem poteku javnega naročila bo komisija sprejela v kratkem,” je odgovoril na vprašanje, ali bodo razpis ponovili četrtič. “Zavračamo pa očitek, da preferiramo firmo Esotech, saj je v odločbi povzeto stališče pritožnika, sama DRK tega ne trdi. Prav tako sta bila predhodna razpisa pravnomočno končana in nista predmet tega postopka,” je pojasnil sogovornik. Energetika pa je Mollieru dolžna povrniti tudi pet tisoč evrov stroškov za vplačano takso za revizijski zahtevek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.