Slovenija
26 ogledov

Vroči "dvorni dobavitelji"

Pri Klemenčiču pravijo, da njihov namen ni kriminalizirati posamezne poslovne su Žurnal24 main
Delitev plena. Javni uslužbenci, ki “svojim” priskrbijo posle, na očeh Klemenčiča.

Korupcija. Čez približno en mesec naj bi bilo na podlagi analiz jasno, kdo so “dvorni dobavitelji” posameznih storitev v posameznih volilnih obdobjih. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, se je v sodelovanju z uradom za javna plačila zakopala v denarne tokove med javnim in zasebnim sektorjem. Pogledala je vse, ne le tega, kdo so dvorni notarji in odvetniki, kot je že bilo napovedano.

Nad posle v državnih podjetjih

Analiza. KPK napoveduje, da bo na spletu dostopna ne le analiza, ampak celotna baza podatkov, iz katere so črpali.

Predlagala bo tudi spremembo zakonodaje, ki bi javne zavode zavezovala k javni objavi denarnih tokov in pogodb z zasebnim sektorjem ter naredila še analizo teh tokov pri državnih podjetjih.

Pričakujejo burne odzive
“Prva faza analize je že končana in slika, ki jo kaže, potrjuje, da sistem javnega naročanja v Sloveniji ni pregleden in vsebuje vrsto korupcijskih tveganj,” pravijo na KPK.

Ker gre za ogromno podatkov, bodo opravili dodatna testiranja, da se izognejo napakam pri podatkih ali interpretaciji, saj menijo, “da bo v javnosti, politiki in zasebnem sektorju objava povzročila določen odziv, ki bo v delu gotovo usmerjen v vprašanje o verodostojnosti podatkov in uporabljene metodologije”.

Z objavo analize, pravijo, bodo končno na voljo empirični podatki za resno razpravo o tem, ali in kdo “ugrablja državo” za dosego lastnih interesov, ter o obstoju “dvornih dobaviteljev”.

KPK sistem že uporablja
Sicer pa na KPK orodje za spremljanje denarnih tokov med javnim in zasebnim sektorjem že uporabljajo pri vsakodnevnem preverjanju sumov korupcije in nasprotja interesov ter pri nadzoru nad lobiranjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.