Slovenija
11 ogledov

Vroči tajkuni, ne programi

Žurnal24 main
Stranke so v nizkem startu – prihaja čas kongresov, programov in srečanj po Sloveniji.
LDS je na današnjem kongresu prva sprejela volilni program. Politične zaveze, s katerimi želijo prepričati volivce, so sicer predstavili že Pahorjevi socialdemokrati, ki že nekaj mesecev napovedujejo alternativni vladni program, in Golobičev Zares. Skupni imenovalec obljub opozicije so spremembe, predvsem pa umik politike iz družbenih podsistemov. LDS napoveduje drugačno politiko na vseh področjih, SD stavi na gospodarski program, Zares pa tudi na do zdaj obrobne teme, kot je ekologija.

 

Čas se izteka

Od prihodnjega tedna bi predsednik države že lahko razpisal volitve. Zakon določa, da mora volitve razpisati od 135 do največ 60 dni pred potekom štirih let od 1. seje sedanjega parlamenta. Ta je bila 22. oktobra 2004. 21. september je še
vedno najverjetnejši datum volitev. Kampanja se bo
začela avgusta.

Programi v drugem planu
Kaže pa, da na volitvah ne bo odločala prepričljivost predvolilnih zavez. Osrednja politična bitka se še vedno bije predvsem v protitajkunski vojni.

Pahor v Novi Gorici ...
Tako tudi obljubljenih list kandidatov stranke še vedno niso predstavile. Znana je sicer večina kandidatov opozicijskih strank. Med njimi letos ni športnikov, estradnikov in drugih znanih Slovencev, ki niso politiki. Borut Pahor bo kandidiral v Novi Gorici, Katarina Kresal v Ljubljani, kjer bo tudi Gregor Golobič, Karel Erjavec v Žalcu, Bojan Šrot v Celju in Zmago Jelinčič v Slovenj Gradcu.

Janša v Grosuplju?
Janševi demokrati še vedno trdijo, da se z volitvami sploh ne ukvarjajo, in tako ne odgovarjajo na vprašanja, kje bodo kandidirali njihovi prvaki. Do zdaj je Janez Janša nastopal na volitvah v Grosuplju, Andrej Bajuk pa na zadnjih volitvah v Ajdovščini.

Dolgo vroče poletje
Šele julija bodo tako znane vse kandidature, programi in tudi morebitna presenečenja, kot je Pahorjeva vladna ekipa. Ker pa bo v parlamentu do volitev verjetno še ena izredna seja o koncentraciji kapitala, bodo tajkuni očitno ostali glavna tema letošnje volilne sezone.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.