Slovenija
6 ogledov

Vročina do nedelje, v bolnišnicah še dlje

bolnica bobo Žurnal24 main
Do nedelje bo vroče. V teh dneh je tudi koncentracija ozona v Sloveniji precej visoka. Vročina številnim povzroča nevšečnosti, na ministrstvu pa do zdaj še niso uspeli analizirati poizvedbe o hlajenju prostorov po bolnišnicah.

Po podatkih agencije za okolje (Arso) bo danes še zelo vroče. Najvišje temperature bodo od 31 do 37 stopinj, zato bo popoldne zelo velika toplotna obremenitev. V soboto bo vročina popustila v severozahodni Sloveniji, drugod bo še zelo vroče z najvišjimi temperaturami od 31 do 35 stopinj Celzija. Zelo toplo bo tudi jutro.

V nedeljo bo zjutraj v notranjosti Slovenije še pretežno oblačno, čez dan pa bo pretežno jasno. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Konec tedna tako lahko pričakujemo ohladitev. Najhuje bo v teh dneh na Primorskem in v mestnih središčih, kjer bodo najnižje jutranje temperature okoli 20 stopinj Celzija. Več: vreme.net

Še opozorilo: koncentracija ozona v Sloveniji je v teh dneh precej visoka. Pri občutljivih posameznikih se tako lahko pojavljajo težave z respiratornim sistemom. V obdobjih vročine moramo biti pozorni na povišano koncentracijo prizemnega ozona. Na agenciji za okolje pričakujejo, da bo na Primorskem ta teden presežena opozorilna urna vrednost za ozon (180 mikrogramov/m3). Koncentracije ozona so sicer najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. do 18. uro.

Podatke še analizirajo

Nemalo težav imajo v tem obdobju bolniki, ki po nekaterih slovenskih bolnišnicah bivajo v pregretih prostorih. Na ministrstvu za zdravje smo povprašali, ali so po dobrem mesecu, odkar je minister Dorijan Marušič naročil poizvedbo o hlajenju prostorov po vseh slovenskih bolnišnicah, že znani kakšni zaključki. Prejeli smo le kratek odgovor, da so na ministrstvu podatke bolnišnic zbrali in jih analizirajo.

Komentarjev 2
  • privat 19:19 26.avgust 2011.

    zato jih plačujemo...da mi trpimo!

  • VERITA 16:24 26.avgust 2011.

    Me prav zanima, kako dolgo bodo podatke na Ministrstvu za zdravje analizirali, najbrž do zime. V slovenjgraški bolnišnici je neznostno vroče. Da pa je ironija vsega še večja, so na internem oddelku montirali nova okna, ki pa so zaklenjena ...prikaži več s ključavnico, odprta so lahko samo na "škarje", in je sobe nemogoče zvečer prezračiti. Če se bojijo skokov skozi okno, predlagam, da zaposlijo varnostnika, ki bo zračil zvečer sobe in pazil na paciente.