Slovenija
19 ogledov

Vrst je veliko, naša prihodnost le ena

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Svetovni dan okolja. Letos poteka pod geslom Veliko vrst, en planet, ena prihodnost. "To geslo vabi k razmisleku o našem upravljanju in ravnanju z naravnimi viri," je dejal okoljski minister Žarnić.

"V preteklem desetletju smo v Sloveniji storili veliko korakov k izboljšanju stanja okolja. Sedaj se nahajamo v obdobju izgradnje potrebne infrastrukture za ravnanje z odpadki in čiščenje odpadnih voda. Veliko moramo še postoriti na obveščanju in izobraževanja vseh akterjev varstva okolja," še meni Roko Žarnić.

Združeni narodi z dnevom okolja poskušajo dvigniti zavest o okolju ter krepiti politično pozornost in delovanje.

Kakšni pa so podatki? Slovenija bi morala po Operativnem programu zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2012 izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za 8 odstotkov glede na izhodiščne količine. Zmanjšala je le količino izpustov metana za 2,5 odstotka, količina izpustov didušikovega oksida se ni spremenila, količini izpustov ogljikovega dioksida in F-plinov pa sta se povečali za 12 oz. 58 odstotkov, so zapisali na Statističnem uradu RS.

Opazen dvig temperature v Evropi
Ob tem dodajajo, da se je Evropa v zadnjem stoletju ogrela za 10 stopinj Celzija, kar je več od celotnega povprečja. Uvajanje učinkovitejšega ravnanja z odpadki je več let eden večjih izzivov na področju okolja. V Sloveniji se je količina vseh odpadkov med letoma 2002 in 2007 povečevala. Leta 2008 pa smo glede na prejšnje leto proizvedli dva odstotka manj odpadkov, predvsem na račun manjše količine odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti. Količina komunalnih odpadkov pa se je glede na leto 2007 povečala za 4 odstotke.

Zavedati se moramo tudi medgeneracijske odgovornosti.
Roko Žarnić, minister za okolje

Še vedno prevelik del odpadkov konča na odlagališčih. Leta 2008 je bilo okoli 49 odstotkov obdelanih odpadkov, namenjenih za odstranjevanje, odstranjenih z odlaganjem na odlagališča odpadkov.

Gospodinjstva porabijo več vode
Večina vode (leta 2008 celo 87 odstotkov) za javno oskrbo z vodo v Sloveniji se načrpa iz povodja Donave. Poraba dobavljene vode v gospodinjstvih se povečuje, poraba vode iz javnih vodovodov, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih pa se zamnjšuje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.