Slovenija
5 ogledov

Vrsta tudi zunaj mesta

Vpis v litijske vrtce se je za zdaj zaključil le v enem vrtcu, kjer je ostal pro Žurnal24 main
Prostorska stiska. V vrtcih v okolici Ljubljane bodo odklonili tudi do 280 otrok.

Upanja, da bodo najmlajši otroci iz obljubljanskih občin septembra dobili vrtec v prestolnici, ni. Prostora bo namreč zmanjkalo tako za 450 prijavljenih Neljubljančanov kot za okoli 1.400 tistih, ki imajo v Ljubljani stalno prebivališče. Starši bodo lahko imeli težave tudi v domačem kraju, saj prostih mest primanjkuje tudi tam. Prihodnje šolsko leto bo tako v Grosuplju brez mesta v vrtcu ostalo več kot 270 otrok, več vlog, kolikor je prostih mest, pa so dobili tudi v Občini Brezovica. Tam bodo morali starši najti drugačno rešitev za okoli dvesto otrok, upravičeni pa so do mesečne subvencije v višini 150 evrov.

Načrti za nove oddelke in vrtce
Brezovica. Prihodnje leto bodo začeli graditi vrtec v Notranjih Goricah.
Borovnica. Letos so na novo odprli en oddelek, v načrtu je nov vrtec ali prizidek obstoječemu.
Litija. Načrtujejo ureditev štirih oddelkov, stroški bodo okoli pol milijona evrov.
Škofljica. Na Lavrici so začeli graditi osemoddelčni vrtec za okoli 142 otrok.

Premalo tudi drugod
S pomanjkanjem prostora se spopadajo tudi na Škofljici, kjer bodo septembra zavrnili 214 otrok. Število bodo zmanjšali do konca leta, ko bodo odprli nov vrtec in sprejeli še 142 otrok, sprejem vseh pa načrtujejo konec prihodnjega leta. “Ker nameravamo razpisati še koncesije, bomo najverjetneje do takrat zagotovili prostorske pogoje za vpis vseh otrok, seveda če se trend priseljevanja v občino ne bo povečeval,” je razložil Marko Podvršnik, vršilec dolžnosti direktorja uprave.

Daljši rok, pet let, so si za sprejem vseh otrok v vrtec zastavili v Grosuplju. Kljub velikemu številu zavrnjenih pa v bližnji prihodnosti novih gradenj ne načrtujejo. “Pomanjkanje prostora bomo reševali z razpisi koncesij in najemanjem prostorov v te namene,” je dejal Dušan Hočevar z občine.

Več otrok zaradi soseske
Boljše stanje na področju prostora v vrtcih je v Borovnici, kjer ocenjujejo, da bodo septembra sprejeli vse otroke, ki izpolnjujejo pogoje (starost 11 mesecev ali zaključek porodniškega dopusta). “Za vpis med šolskim letom, ko bodo otroci dopolnili 11 mesecev, pa ne bo dovolj prostih mest,” so povedali. Večji naval otrok pričakujejo po koncu gradnje stanovanjske soseske, ki se je začela lani.

150 evrov znaša mesečna subvencija za starše otrok, ki ne bodo sprejeti v vrtec na Brezovici

Letos 12 oddelkov
V Domžalah še ne vedo, koliko otrok bo zavrnjenih, na čakalni listi v tem šolskem letu pa jih je 57. “Odstotek vključenosti otrok v vrtce je 80 odstotkov. Stoodstotno načrtujemo v tem mandatnem obdobju,” je dejala Tadeja Jenčič iz urada župana in dodala, da je letos in na začetku prihodnjega leta v načrtu 12 novih oddelkov za 174 otrok. Hkrati bodo zaradi prostorske stiske uredili tri učilnice za prvo triado osnovne šole. Stroški del brez notranje opreme bodo okoli 3,9 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.