Slovenija
42 ogledov

Vrtača podražila gradnjo

Ob izkopu kampusa Livade so naleteli na kraško jamo, zato bodo stroški višji. (F Žurnal24 main
Kampus Livade. Stroški gradnje zaradi kraške vrtače in izvedbe drenaže za 80 tisočakov višji.

Stroški gradnje prvega objekta univerzitetnega kampusa Livade v Izoli se bodo povišali za 80 tisočakov, spremembe pa je že potrdil Upravni odbor Univerze na Primorskem (UP).

Jama in drenaža
Kot pojasnjuje Mirella Baruca, odgovorna za stike z mediji na UP, so ob izkopu na sredi zemljišča, kjer je bila predvidena gradnja prvega objekta, naleteli na večjo jamo oziroma kraško vrtačo, zato je bilo treba vnovič projektirati temeljenje in ga ustrezno izvesti. Stroški drugačnega temeljenja bodo 37 tisoč evrov.

4, 6 milijona evrov je vredna gradnja prvega objekta univerzi-tetnega kampusa Livade.

Prav tako naj bi bilo prvotno projektiranje drenaže po oceni nadzora in gradbenega odbora za zelo zahteven teren neustrezno, zato je bilo treba tudi v tem primeru izvesti vnovično projektiranje in drenažo ustrezno prilagoditi – za to bo dodatnih 43 tisoč evrov stroškov.

Jame tudi pri TPC Livade
Kot dodajajo na UP, so odstopanja stroškov usklajena z visokošolskim ministrstvom, zato ne predvidevajo težav pri financiranju, zamud pri terminskem načrtu gradnje kampusa pa naj ne bi bilo. Na tem območju podzemlje očitno skriva veliko takšnih kraških pojavov, saj so pred časom tudi pri gradnji TPC Livade nedaleč stran našli več jam.

Vrednost prve stavbe univerzitetnega kampusa Livade, kjer bo predvidoma nameščen center mediteranskih kultur z laboratoriji in predavalnicami, je sicer 4,6 milijona evrov. Okvirna vrednost celotne gradnje kampusa z vsemi objekti skupaj s študentskimi domovi pa je 64 
milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.