Slovenija
19 ogledov

Vrtci bodo zaprti

Vrtci v MOL so skupaj zavrnili 1.961 otrok – od 431 otrok imata oba starša vsaj Žurnal24 main
Vrtci bodo na dan stavke zaprti. Datum še ni dokončno znan.

V vrtcih je minuli teden potekalo opredeljevanje zaposlenih o sodelovanju v stavki. Rezultati glasovanja so pokazali, da so se opredelili za splošno stavko. Njen cilj je "preprečiti kršitev stavkovnih zahtev in uničevanje predšolske vzgoje".

Splošna stavka je bila izglasovana v vseh 28 vrtcih, ki so bili pozvani h glasovanju. Od skupno 2.584 zaposlenih jih je za stavko glasovalo 1.918, kar je 74,23 odstotka vseh zaposlenih.

Datum splošne stavke bo glede na poteze vlade in potek pogajanj določil glavni stavkovni odbor Sindikata VIR.

Vrtci bodo zaprti

Kot so povedali pri Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo stavka potekala tako, da bodo vrtci zaprti. Poudarjajo, da se je pridružilo veliko staršev, ki podpisujejo peticije in podpirajo odločitev. Datum še ni dokončno znan, sporočili ga bodo, ko bo vlada vložila ZUJF za občine. Takrat se bo sestal stavkovni odbor in najkasneje v roku 14 dni bodo določili datum stavke v slo vrtcih in šolah. Stavka bo potekala v 237 vrtcih.

"Odziv na glasovanje je bil izjemen, tako v samostojnih vrtcih kot v šolah," je dejal generalni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Glasovanja se je udeležilo 81,5 odstotka njihovih članov, dobrih 95 odstotkov jih je glasovalo za stavko. Štrukelj je dejal, da pri normativih ne bodo popustili, saj so maja v zameno za ohranitev teh normativov pristali na znižanje plač. 

Jutri se bodo odločali, ali bodo o tem, ali naj se pridružijo stavki, glasovali tudi v ostalih osnovnih in srednjih šolah.

Žiga Turk nekoliko popustil

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) poudarjajo, da razlogov za stavko ne vidijo več, "potem ko so prejšnji teden umaknili najbolj sporen predlog o vrtcih in ko je vlada prejšnji teden potrdila zavezanost k socialnemu dialogu".

Ministrstvo je prejšnji teden umaknilo predlog, da bi ena vzgojiteljica del svojega časa delala z eno, del pa z drugo skupino v vrtcu. Obenem predlagajo, da bi vzgojiteljice in pomočnice v okviru 40-urnega delovnika nekaj več časa preživele z otroki, prav tako ostaja na mizi predlog, da se za enega ali dva otroka poveča število otrok v skupini,  če so za to prostorske možnosti.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je po pisanju Financ na današnji novinarski konferenci obljubil pogajanja o normativih, pri zakonu o uresničevanju proračunov pa napovedal, da vlada ne bo popuščala.

Spomnimo, da so predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja minuli teden v državni zbor vložili zbrane podpise za začetek postopkov za referendum.

 

Prvotni predlog

Prvotni vladni predlog je predvideval, da bi v nižji starostni skupini za dva oddelka skrbela le ena vzgojiteljica, število otrok v oddelkih pa bi se povečalo do pet. V prvi starostni skupini bi tako bilo največ 17 otrok (sedaj 12 ali 14), v drugi pa 27 (sedaj 22 ali 24). Proti spremembam normativov so se odločno postavili tudi starši. Če bi predlog obveljal, bi brez službe ostalo prek tisoč vzgojiteljic in pomočnic.

Komentarjev 10
  • Scott 03:47 18.december 2012.

    85% vsega denarja,ki se steka okoli vrtcev gre za plače zaposlenih,na lestvici najdražjih vrtcev na svetu je Slovenija na petem mestu,oni bodo pa stavkali.?Čredni nagon ali namerno uničevanje države Slovenije?

  • lora 22:27 17.december 2012.

    Koliko pa po tvojem mnenju imajo vzgojiteljice plačo?

  • Kranjica 21:30 17.december 2012.

    Vsi ti razlogi za stavko so samo pesek v oči. Gre zgolj še za en Štrukljev ukrep, naperjen proti vladi. Srčno upam, da ga bo kdo uspel ustavili, preden s svojimi akcijami dokončno pokoplje državo.