Slovenija
15 ogledov

Vrtci se bodo podražili za več kot 10 odstotkov

vrtec Živa Zakšek
Prihodnji mesec bodo najverjetneje v Ljubljani dražji vrtci. Starši naj bi zanje plačevali več kot deset odstotkov več.

Podražitve predlaga Mestna občina Ljubljana (MOL), ki bi sredstva za materialne stroške povečala za 11 evrov na otroka, napovedujejo pa tudi znižanje mestnih popustov.

Nova cena programa v prvem starostnem obdobju bi po podražitvah znašala 485 evrov, kar predstavlja 2,3-odstotno podražitev, v drugem starostnem obdobju pa 346 evrov, kar pomeni 3,3 odstotka več. Kot so pojasnili v gradivu za sejo mestnega sveta, gre za prvo povišanje tovrstnih stroškov po letu 2008, in sicer zlasti zaradi povečanih stroškov energentov.

MOL bo prispevala manj

Ceno, ki jo starši plačujejo za vrtec, bodo najverjetneje povišali tudi zmanjšani mestni popusti, s katerimi občina znižuje plačila staršem. Namesto 22-odstotnega znižanja cene za mlajše otroke predlagajo, da bi staršem v drugem, tretjem in četrtem dohodkovnem razredu znižali ceno programa za 20 odstotkov, tistim, ki se uvrščajo od petega do devetega razreda, pa za 14 odstotkov. Za starejše vrtčevske otroke pa bi namesto 15-odstotnega znižanja veljal 10-odstotni popust za starše od drugega do četrtega razreda, ter 7-odstotni popust za starše od petega do devetega razreda.

Tako se bo po predlogu sklepa plačilo programa za otroke, stare do treh let, staršem v najvišjem dohodkovnem razredu povečalo za 36 evrov na 321 evrov, za starejše otroke pa za 29 evrov na 248 evrov. V drugem najnižjem dohodkovnem razredu, kjer starši še plačujejo vrtec, pa se bo plačilo povečalo za dva oziroma tri evre. S povečanimi plačili staršev in plačili drugih občin naj bi zagotovili občini na leto 1,7 milijona evrov več.

Mestni svetniki bodo o teh predlogih odločali na jutrišnji seji mestnega sveta, po napovedih pa naj bi jih potrdili.
Komentarjev 2
  • Darko 06:30 09.julij 2012.

    v Ljubljani ne poznajo kaj takega - veliki in najboljši manager jankovićhttp://www.finance.si/358668/Maribor-zni%C5%BEal-najemnine-za-lokale-v-lasti-ob%C4%8Dine/rss

  • Darko 21:52 08.julij 2012.

    Najboljši MANAGER v državi janković.In on bi vodil državo - dvignil davek in dražil, mimogrede pa NLB reševal skupaj z elektro, halo.Ljubljančani, podelite mu dosmrtni mandat župana in vas bo popeljal v svetlo prihodnost rdeče zvezde.