Slovenija
4 ogledov

Vrtci še vedno na tesnem

Dva oddelka Viških vrtcev naj bi letos po besedah Marije Fabčič zaživela tudi v Žurnal24 main
Novo šolsko leto. Prihajajo številčnejše generacije otrok, v osnovnih šolah je prostora dovolj, v vrtcih ne.

Prihodnji teden bo v prvošolske klopi sedla prva velika generacija otrok, s katero se obrača demografski trend v Ljubljani – v prvi razred je vpisanih 2.355 otrok.Devetletko bo tako obiskovalo 20.241 otrok oziroma 159 več kot lani. Prostorske stiske v osnovnih šolah (OŠ) ni, v povprečju pa je nezasedena še četrtina OŠ. Hkrati na občini načrtujejo prizidke, že letos pa bodo otroci sedli v klopi nove OŠ Kašelj.

Prostora v vrtcih premalo

Novi oddelki za najmlajše
28 oddelkov. Vrtec Jarše, enota Kekec 2 oddelka; Vrtec Črnuče, enota Sonček 2 oddelka; Vrtec Pedenjped, enota Janče 1 oddelek; Vrtec Ciciban, enota Žabice 5 oddelkov; Vrtec Najdihojca, enota Palček 1 oddelek; za Vrtec dr. France Prešeren 1 oddelek na OŠ Prežihov Voranc; za Vrtec Trnovo 2 oddelka z zamenjavo prostorov za materinski dom; preureditev prostorov v otroški bolnišnici na Ulici Stare Pravde 5 oddelkov; Vrtec Trnovo v OŠ Trnovo 2 oddelka; nov vrtec v soseski Polje II 2 oddelka; Vrtec Šentvid, enota Kosijeva 3 oddelki.

Marija Fabčič, načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, pa je povedala tudi, da je generacija otrok v vrtcih letos nadpovprečno velika. Tako je že zapolnjenih vseh 1.996 mest za otroke prvega starostnega obdobja. Na čakalni listi pa je ostalo še 431 otrok, od katerih imata oba starša stalno prebivališče v Ljubljani že več kot eno leto. Koliko otrok, katerih le eden od staršev je v Ljubljani prijavljen več kot eno leto ali pa sta oba prijavljena krajši čas, je še na čakalnem seznamu, pa včeraj na Mestni občini Ljubljana (MOL) niso povedali. Prva faza vpisa, ko so otroke sprejemali vrtci sami, je že končana, s septembrsko spremembo odloka pa bodo na MOL oblikovali enotno čakalno listo.

V lanskem šolskem letu je bilo sicer v ljubljanske vrtce vključenih 12.674 otrok v 744 oddelkih. Letos bodo do 1. septembra odprli še 14 oddelkov in še enkrat toliko do konca šolskega leta. Tako bodo do konca tega leta vrtci sprejeli še okoli 290, do konca šolskega leta pa skupaj 392 otrok. Na MOL napovedujejo, da bo do konca šolskega leta 2011/12 v Ljubljani 811 oddelkov vrtcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.