Slovenija
26 ogledov

Vrtci so v škripcih

Ravnateljica Kranjskih vrtcev Irena Pavc meni, da lahko prostorsko stisko z novi Žurnal24 main
Podražitev. Obeta se povišanje cen vrtcev. Jeseni ne bo prostora za okrog 300 otrok.

S prvim marcem se bodo podražile cene kranjskih vrtcev, če bodo mestni svetniki na seji v sredo sprejeli predlog Kranjskih vrtcev in občinske uprave. Razpravljali bodo tudi o razpisu za podelitev koncesije, s katero bi v vrtcih omilili hudo prostorsko stisko.

V vrtce več kot v osnovno šolo

Izguba. Lani je znašala 247 tisoč evrov. Občina je zadnjič povišala ekonomsko ceno vrtcev junija 2008.

Na čakalni listi Kranjskih vrtcev je trenutno 180 otrok.

Jeseni naj bi se v Kranjske vrtce vpisalo 500 otrok, v osnovne šole naj bi jih odšlo 350.

13 evrov več
“Predlagamo, da bi se cena dvignila povprečno za tri odstotke. Za starše bi to v najslabšem primeru pomenilo 13 evrov višje položnice,” pravi ravnateljica Kranjskih vrtcev Irena Pavc, sicer prepričana, da je podražitev nujna.

“Mi z obstoječo ceno ne moremo preživeti. Posledica je bila lanskoletna izguba,” pojasnjuje. Dvig cen naj bi letos spet omogočil pozitivno poslovanje, meni Pavčeva, hkrati pa ostaja previdna.

“Predlagano povišanje je v primerjavi z inflacijo nizko. Bomo videli, kako nam bo uspevalo,”
razmišlja in zatrjuje, da oskrba otrok v nobenem primeru ne bo osiromašena. “Pri otrocih ne smemo varčevati.”

Prostorska stiska
V Kranjskih vrtcih naj bi po jesenskem vpisu zmanjkalo prostora za okrog 300 otrok. Mestna uprava upa, da bi lahko vsaj del kapacitet ponudila zasebna pobuda.

Občina nima več na razpolago ustreznih prostorov. Želimo preveriti, ali obstaja interes za koncesijo. Trenutno povpraševanje nas sili k temu,” pojasni vodja občinskega oddelka za družbene zadeve Nada Bogataj.

Jeseni se obeta šok
Ravnateljica Kranjskih vrtcev dvomi, da bo pobuda občine uspešna. “Zahteve za pridobitev koncesije so tako visoke, da dvomim, da se bo kdo odločil zanjo,” pravi.

“Tudi če bi bil interes, s tem pomanjkanja kapacitet ne bodo rešili,”
dodaja in spomni na obstoječo dolgo čakalno listo, ki se ji jeseni obeta nov šok. Že zdaj je namreč jasno, da se bo ob novem šolskem letu v vrtce vpisalo občutno več otrok, kot jih bo prešlo med osnovnošolce.

“Zelo me skrbi, kam bomo dali otroke,”
je bila v sredo zaskrbljena Bogatajeva, pristojna na občini. Dodala je, da v predlogu proračuna za občutno širitev prostorskih kapacitet ni predvidenih finančnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.