Slovenija
63 ogledov

Vrtcu nasprotujejo

V prepolnih novomeških vrtcih je tudi za otroke iz Podbreznika premalo prostora. Žurnal24 main
Podbreznik. Nujno potrebnemu novemu vrtcu v enem izmed blokov stanovalci nasprotujejo.

Novo mesto. “V stanovanjih, ki ju želijo spremeniti v vrtec, ni skoraj nobene dnevne svetlobe. Poleg tega bi moral vrtec imeti poseben vhod, saj se iz skupnega hodnika vse preveč sliši v naša stanovanja. Tudi parkirišč je za namen vrtca premalo,” nam je povedala ena izmed stanovalk bloka v Podbrezniku (ime hranimo v uredništvu).

100 otrok (približno) bo letos v novomeški občini odklonjenih za vpis 1. septembra; v Podbrezniku bi bilo prostora za 34 otrok.

V tem bloku naj bi mestna občina oziroma vrtec Pedenjped v začetku prihodnjega šolskega leta odprl novo enoto vrtca z dvema oddelkoma in tako našel prostor za vsaj 34 od sto malčkov, kolikor jih morajo po navadi zaradi prostorske stiske zavrniti vsako leto.

Vztrajali bodo
Stanovalka ima sicer tudi sama malčka, za katerega bo jeseni potrebovala varstvo, zato si toliko bolj želi, da bi vrtec v Podbrezniku dobili: “A ne v bloku, saj je bil že v načrtih naselja vrtec predviden kot posebna stavba.” Kot je dodala, so stanovalci sicer predlagali, da bi za vrtec v bloku naredili poseben vhod, kar naj ne bi bil velik poseg, a njihov predlog ni bil uslišan.

Proti vrtcu v tem bloku so, kot je poudarila, prav vsi stanovalci, saj ob nakupu stanovanj niso nič vedeli o tem, da bi bili lahko v pritličju kdaj prostori za kakšen drug namen. Povedala je še, da so stanovalci enotni, da bodo, če bo občina z namero o vrtcu v njihovem bloku vztrajala, prisiljeni poiskati pravno pomoč.

Končalo se je tam, kjer smo najmanj pričakovali.
Jasna Kos Plantan, komisija za vpis v vrtec Pedenjped

Potrebovali bi ga
Ko smo se v naselju pogovarjali še z nekaterimi starši, so bili vsi mnenja, da Podbreznik vrtec nujno potrebuje. “Tu skorajda ni družine, ki ne bi imela otroka za v vrtec, konec koncev so nam ga tudi obljubljali, ko smo stanovanja kupovali,” so nam dejali. “Mestna občina je zagotovila denar za enoto Podbreznik. Na oddelku za družbene dejavnosti in v vodstvu vrtca Pedenjped so na tem projektu intenzivno delali, na koncu pa se je končalo tam, kjer smo najmanj pričakovali – pri stanovalcih Podbreznika,” nam je povedala Jasna Kos Plantan iz komisije za vpis v vrtec Pedenjped.

Soglasje potrebno
Tudi za vrtec. Stanovanjski zakon določa, da je treba za izvajanje dejavnosti vrtca v določenem stanovanjskem objektu pridobiti soglasje lastnikov oziroma solastnikov. “Lastniku bloka v Podbrezniku, podjetju Imos, tega soglasja solastniki oziroma stanovalci niso dali,” so nam povedali na oddelku za družbene dejavnosti Mestne občine Novo mesto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.