Slovenija
29 ogledov

Vrtec po novem brezplačen

Septembra bo vrtec brezplačen za drugega in vse nadaljnje otroke. Žurnal24 main
September bo v šolah in vrtcih prinesel kar nekaj sprememb. Ena izmed bolj pomembnih je uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse nadaljnje otroke.

Kot je izpostavila generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojca Škrinjar, naj bi postopoma do leta 2014 uvedli prepolovljeno ceno vrtca za vse otroke, kar naj bi zmanjšalo finančno breme staršev. Sicer pa so zadovoljni tudi s podatkom, da je bila v minulem šolskem letu vključenost otrok v predšolsko vzgojo 68-odstotna, kar pomeni, da se je zvišala za 3,2 odstotka. Vodja sektorja za vrtce Vida Starič Holobar je pojasnila, da bodo starši, katerih drugi otrok je že vključen v vrtec, imeli zagotovljeno pravico do brezplačnega vrtca. Starše otrok, ki bodo vstopili v vrtec 1. septembra, pa je Starič Holobarjeva opomnila, naj še v tem tednu oddajo vlogo za priznanje pravice do brezplačnega vrtca. Zaradi odprave nekaterih administrativnih ovir bo mogoče vloge pridobiti in oddati kar v samih vrtcih, je poudarila.

 

Škoda zaradi neurij

Nedavna neurja s točo so po podatkih ministrstva za šolstvo in šport povzročila materialno škodo 50 do 60 šolam in vrtcem, vlada pa bo iz proračunskih rezerv zagotovila 1.850.000 evrov interventne pomoči za sanacijo objektov.

Novosti tudi v osnovnih šolah
S 1. septembrom se začne uporabljati tudi zakon o osnovni šoli, je spomnila direktorica direktorata. Učenci bodo tako lahko po novem prosto izbirali med izbirnimi predmeti, lahko pa uvedejo tudi oprostitev od omenjenih predmetov, v kolikor obiskujejo glasbeno šolo, je še povedala Škrinjarjeva. Med ostalimi novostmi je naštela podaljšano bivanje do konca 5. razreda, uveljavitev fleksibilnega predmetnika ter možnost, da pri posameznih predmetih otroke s posebnimi potrebami vključijo v redne programe. Napovedala je tudi brezplačno izposojo učbenikov, zagotovitev "učbenikov za na klop" – s čimer sofinancirajo nakup učbenikov in tako posredno zmanjšujejo težo šolskih torb – ter financiranje "naravoslovnih kovčkov".

Prav tako se bo na 48 šolah začelo poskusno uvajanje drugega tujega jezika, je napovedal Zupančič. Pri tem so se po njegovih besedah šole večinoma odločile za nemščino, v nekaterih primerih pa za italijanščino oziroma francoščino. Dobrodošla novost je po njegovem tudi priznanje razbremenitve pedagoške obveznosti razrednikom za pol oziroma eno šolsko uro na račun opravljenih ur razredništva. Nov pristop je tudi pri normativih za romske učence, s čimer bodo po Zupančičevem mnenju šolam prepustili izbiro kadrovskih možnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.