Slovenija
15 ogledov

Vrtela se bo podnevi

Ministrica za kulturo Majda Širca (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nov predlog zakona o medijih med drugim odpravlja možnost zlorabe glede kvot predvajane slovenske glasbe. Uvaja tudi svet za medije.

Ministrica za kulturo Majda Širca je po današnji seji vlade predstavila predlog zakona o medijih. Spremembe bodo občutili vsi poslušalci radijskih postaj – nanaša se namreč na kvote predvajane slovenske glasbe. Ohranja se 20-odstotni delež, vendar pa po besedah Širce odpravlja možnost izigravanja sedanje zakonodaje, ko so določeno kvoto upoštevali, vendar se je slovenska glasba vrtela predvsem v nočnih urah. Zdaj je določeno, da se mora večinsko predvajati v dnevnem terminu.

Svet za medije
Predlog zakona se po besedah Širce nanaša na zaščito slovenskega jezika, prepoved nestrpnosti, zaščito avtorskih pravic, zaščito otrok in na novinarsko avtonomijo. Pri slednji je med drugim zagotovljena večja avtonomija uredništva pri imenovanju urednika, novinarski kodeks pa bo del pogodbe o zaposlitvi.

 Uvedli pa bodo tudi svet za medije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.