Slovenija
150 ogledov

Vrtičkanje nezanimivo

Ravnateljica Jadranka Seles meni, da sta poklica vrtnar in cvetličar primerna tu Žurnal24 main
Vpis. Vrtnarjev in cvetličarjev v Celju ne bo. V negotovosti so tudi profesorji.

Štajerska. “V prihodnjem šolskem letu bomo izobraževali le hortikulturne in aranžerske tehnike, ne pa tudi vrtnarjev in cvetličarjev,” pravi Jadranka Seles, ravnateljica Šole za hortikulturne in vizualne umetnosti Celje.

Cvetličarje, vrtnarje in gospodarje na podeželju pa bodo izobraževali na Ptuju. “Zanimanje za te poklice je manjše, a za en kombiniran oddelek bo dijakov dovolj,” pove Vladimir Korošec, ravnatelj biotehniške šole na Ptuju.

Iskani, a premalo cenjeni
Na slabši vpis v hortikulturne programe vplivajo tako splošne gospodarske razmere kot manj otrok. Škoda je, ker sta poklic vrtnar in cvetličar na trgu iskana, a premalo cenjena,” meni Selesova. Kot pravi, bodo to posledično občutili tudi profesorji. “V Celju si šole s kadri sicer pomagamo med seboj, a verjetno brez odpuščanj ne bo šlo,” pove in doda, da se ji zdi škoda, da izumirajo poklici, ki so lepi, povezani z naravo in smo od njih odvisni.

Z vpisom so letos bolj zadovoljni v Šolskem centru Šentjur, kjer je zlasti veliko zanimanja za mehanike kmetijskih in delovnih strojev. “Veliko zanimanja je tudi za živilske programe,” pravi ravnatelj Branko Šket.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.