Slovenija
34 ogledov

Vrtičkarji čakali bagre

Parcele, na katere se nanaša odločba inšpekcije, so v stari strugi Save, kaže pr Žurnal24 main
Vrtičkov in počitniških hišic za Savo v Črnučah izvršitelji odločbe gradbene inšpekcije niso prišli rušit.

Vrtičkov in počitniških hišic za Savo v Črnučah včeraj izvršitelji odločbe gradbene inšpekcije niso prišli rušit. Vseeno se je zbrala večja skupina ogorčenih in zaskrbljenih vrtičkarjev.

Glede na sobotno obvestilo v časopisu lahko od včeraj vsak dan pričakujejo izvršitelje. Kot je povedala Marina Dolinar, podpredsednica Društva vrtičkarjev Ljubljana (DVL), se je njihov pravni zastopnik že pritožil na postopek obveščanja vrtičkarjev o rušenju. V odločbi Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) pa piše, da investitorstva niso mogli ugotoviti zaradi velikega števila objektov, ki so se preprodajali, dajali v najem, v zakup in podobno, lastniki pa se niso javili na poziv 31. maja lani. "Ugotavljanje lastništva je nemogoče," je v odločbi še zapisala gradbena inšpektorica Tanja Varljen.

Predsednik društva DVL Marko Hodnik je poudaril, da bi morala inšpekcija v postopku priskrbeti dokumente o najemnikih, saj so seznam vodili na nekdanji občini Bežigrad, ki je nato prešla pod MOL, in jih nato osebno obvestiti o odločbi: "Če so nam pošiljali položnice, so zagotovo imeli tudi spisek vseh." Številk je bilo okoli 1500, pravi Hodnik, nekateri vrtičkarji imajo tudi po dve.

Zakupniki vrtičkov
Vrtičkarji so vrtičke namreč postavili na podlagi zakupnih pogodb, ki so jih od leta 1980 sklepali najprej s krajevno skupnostjo Rezke Dragar, nato pa z občino Bežigrad. Stare pogodbe mnogi še imajo. V njih sicer piše, da so lahko na vrtičkih postavljene 2,5 krat 2,5 metra velike lesene pritlične lope, ograjeni pa so lahko samo z živo mejo in dostopni po pešpoti. Tudi v odločbi piše, da taki objekti niso predmet izvršbe.

Večje objekte, ki so jih razširili z leti, so pripravljeni lastniki tudi zmanjšati in še vedno plačevati zakupnino, zatrjujejo vrtičkarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.